szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szinte minden napra jut egy hír malware-ről, okostelefon-fertőzésről, szóval egy pillanatig sem lehetünk nyugodtak telefonunk biztonságát illetően.

A Google ugyan valóban mindent elkövet annak érdekében, hogy biztonságosak legyenek a Google Play appjai, ennek ellenére rendszeresen történnek váratlan incidensek. Legutóbb a CheckPoint kutatói hívták fel a figyelmet arra, hogy többtucatnyi fertőzött appnak sikerült befészkelnie magát a Google alkalmazásboltjába, és sajnos sok millióan le is töltötték ezeket még az áruházból történő kivonásuk előtt.

A kutatók ExpensiveWall néven emlegetik a kártevőt, amelyik ingyenes háttérképekbe, fotó- és videószerkesztő appokba bújik el. Amellett, hogy mindenféle adatot küldenek az áldozat telefonjáról a hackerek szerverére (miután megkapták az engedélyt, hogy hozzáférjenek az internethez), online szolgáltatásokra fizetnek elő, számlákat fizetnek a telefonról, természetesen a tulajdonos tudta nélkül. Sajnos a kártevő különösen ravasz, speciális kódolási technikája miatt át tud jutni Play Store szűrőjén (még jó, hogy a beépített mesterséges intelligencia képes tanulni).

©

A biztonsági szakemberek augusztus 7-én értesítették a Google-t a rosszindulatú alkalmazásokról, és a keresőóriás gyorsan el is távolította őket, azonban valahogy visszakerültek, és legalább ötezer eszközt megfertőztek, mire újból kivonták őket. A szóban forgó appok listáját itt találják, és ha valamelyiket letöltötték volna, haladéktalanul távolítsák el a telefonjukról. A készülékük legyen mindig naprakész, használjanak jó vírusirtót, s mielőtt letöltenének egy appot, olvassák el a felhasználói véleményeket. Az ExpensiveWall appok esetében is figyelmeztették a pórul járt felhasználók a többieket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elutasította a rendőrség az Orbán Viktor elleni feljelentést

Elutasította a rendőrség az Orbán Viktor elleni feljelentést

A Trabantok szülőhelyén készül a Seat első igazi villanyautója

A Trabantok szülőhelyén készül a Seat első igazi villanyautója

Hogyan hallgatható a Klubrádió most, akár az FM 92,9-en is?

Hogyan hallgatható a Klubrádió most, akár az FM 92,9-en is?