szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Anne Frankot családjával együtt 25 hónap bujkálás után deportálták, miután egy máig ismeretlen személy feladta őket. A rejtély azonban hamarosan megoldódhat.

Anne Frank történetét az egész világon ismerik. Ő volt az a lány, aki családjával együtt 25 hónapig bujkált Amszterdam belvárosában, a családfő Otto cégének hátsó épületében. Valaki azonban feljelentette őket, ami után a családot Westerborkba, majd Auschwitzba hurcolták, ahonnan Annét és nővérét, Margot-t Bergen-Belsenbe vitték tovább. A deportálást egyedül az édesapa élte túl.

Hogy ki lehetett az, aki feladta a bujkáló családot, máig nem lehet tudni, hamarosan azonban megoldódhat a 73 éve tartó rejtély. A ma már nyugdíjas egykori FBI ügynök Vincent Pankoke és csapata az amszterdami Xomnia nevű céggel közösen, a vállalat által fejlesztett mesterséges intelligenciára alapuló rendszer segítségével próbál rájönni arra, ki volt a tettes.

A Reuters beszámolója szerint egy speciális algoritmus segítségével minden, abból az időszakból származó dokumentumot meg fognak vizsgálni. A gépbe minden fontos adatot betáplálnak: a nácikkal együttműködők nevét, informátorokat, történelmi dokumentumokat, rendőrségi aktákat, valamint a korábbi kutatások anyagát.

A szoftver segítségével a nyomozást végző csapat számos olyan (személyek, helyszínek és események közti) összefüggésre bukkanhat, ami korábban elkerülhette az ügyet vizsgálók figyelmét.

Ez azért is lehet fontos, mert a korábbi vizsgálatok mind csak egy adott személyre fókuszáltak, a "lebukás" más lehetőségét elvetették. Az Anne Frank Ház azonban tavaly felvetette annak a lehetőségét is, hogy a rajtaütés csupán véletlenszerűen zajlott, vagyis nem őket keresték.

A projekt nagyjából 5 millió dollárba (kb. 1,3 milliárd forint) kerül, amit különböző támogatók adtak össze. A cél nem az, hogy felelősségre tudjanak vonni valakit (jó eséllyel ez már egyébként sem történhetne meg), hanem az, hogy megoldják a rejtélyt. Az ügy végére 2019. augusztus 4-ig szeretnének pontot tenni, akkor lesz ugyanis Anne Frank letartóztatásának 75. évfordulója.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!