szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A New York Times szerint az izraeli kémeknek sikerült feltörniük a Kaspersky vírusírtót, a programon belül pedig orosz kémek nyomaira bukkantak.

Nyár óta áll a bál az orosz Kaspersky Lab körül. Az Egyesült Államok hónapokon át tartó lebegtetés után júliusban bevezette első korlátozó intézkedését a cég által forgalmazott vírusvédelmi szoftverekkel szemben. Hírügynökségi jelentés szerint a szoftvergyártó szorosabb kapcsolatokat ápol az orosz kormánnyal, mint azt jelenleg bárki feltételezi. A vállalat szerint ez összeesküvés-elmélet.

A New York Times most egy még erősebb sztorit húzott elő: a beszámoló szerint izraei kémek bejutottak a Kaspersky rendszerébe, majd figyelmeztették az amerikaiakat, hogy az orosz kémek információkat akartak szerezni az amerikai hírszerzés programjairól. A Kaspersky tagadta, hogy mindehhez bármi köze is lenne a cégnek, vagy, hogy tudott volna az orosz titkosszolgálat akciójáról. Az izraeliek szerint az amerikai kormányzati gépekről épp emiatt a figyelmeztetés miatt tiltották ki a Kaspersky programját.

©

Az egész Kaspersky-ügy onnan indult, hogy korábban titkos dokumentumokat loptak el az NSA azon számítógépeiről, amelyeken ott volt az orosz vírusírtó. A New York Times megkereste a Fehér Házat, az izraelieket, az oroszokat és a Kaspersky-t is, de egyelőre sehonnan nem érkezett válasz. A Kaspersky azonban kiadott egy közleményt, amely szerint nem tudtak semmilyen kémtevékenységről.

Az orosz cég emellett ismét kijelentette, hajlandó mindenben együtt működni a hatóságokkal, ám ehhez az kell, hogy ők is megismerjék a rendelkezésre álló információkat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!