szerző:
Ny. M.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyar bolygóvadászok is lekapták a legutóbbi "földsúroló" aszteroidát, ami mindössze 44 ezer kilométeres távolságra közelítette meg bolygónkat.

Amatőrcsillagászokat és profi bolygóvadászokat egyaránt izgalomban tart a 2012 TC4 katalógusjelű kisbolygó, amely jelenleg is vészesen közelít a Földhöz. A "földsúroló" aszteroida becsapódásától ugyan nem kell tartani – nagyjából 44 ezer kilométerre közelíti meg bolygónkat –, de ez már olyan kicsi távolságnak számít, hogy akár már közepes nagyítású távcsövekkel is észlelhető.

Az izgalom tehát érthető, különösen, hogy a csillagászati megfigyelés amúgy viszonylag egyhangú tevékenység, ritkaságszámba megy, hogy egy gyorsan mozgó (természetes) objektum húzzon el az észlelőmezőben. Az aszteroidák észlelése pedig különösen szép kihívás, így nem csoda, hogy a világ számos táján rákattantak a TC4-esre.

Ezt a kisbolygót még 2012-ben fedezték fel, majd idén bukkantak rá újra a Very Large Telescope segítségével, holott ekkor már csak 27 magnitúdós volt a látszó fényessége – ez százmilliószor halványabb a szabad szemmel látható (legfeljebb 6 magnitúdós) csillagoknál, de még annál is 500-szor halványabb, mint amikor felfedezték. Emellett a 2014 TC4 abban is rekordernek számít, hogy már másodjára súrolja a Földet (a szakkifejezést a Föld–Hold-távolságon belül elhaladó objektumokra használják).

Az objektumról egyelőre keveset tudunk: átmérőjét 27-40 méter közé teszik a kutatók, és nagyjából 12 perenként pördül meg a tengelye körül (ami ilyen kisméretű égitesteknél szokványosnak mondható). A "pörgettyű" (fast rotator) a Naphoz közeledve egyre fényesedik, Föld-közelben akár a 13 magnitúdót is elérheti, így már a belépő szintű – 10-12 centiméter átmérőjű – műszerekkel dolgozó amatőrcsillagászok számára is láthatóvá válik.

A NASA persze nem kispályás, az alábbi kompozit felvételt egy 1 méter átmérőjű teleszkóppal készítették:

Az eseményt magyar csillagászok is megörökítették. Az alábbi hosszú expozíciós felvételt a Magyar Csillagászati Egyesülettől Kocsis Antal és Gubicza László készítette a Balaton Csillagvizsgálóból. Beszámolójuk szerint az ég eleinte elég gyatra volt, de mégis egész könnyen rátaláltak a kisbolygóra,hiszen rendkívül gyorsan mozgott. A fotón az aszterodia csak egy elmosódott csíkként látszik, de ez még csak egy nyers, feldolgozatlan képkivágás, ráadásul 30 másodpercen keresztül követték a száguldó kisbolygót (legalábbis a fotóhoz eddig kellett exponálni), ami ekkora nagyításnál nem kis teljesítmény.

©

Amúgy aki lemaradna a TC4-esről, annak 2077-ig kell várnia az újabb randevúra. Az viszont már látványosabb lehet, főleg, ha be is csapódik a Földbe. Ennek az esélye szerencsére mindössze egy az ezerhez. És a NASA-nak szerencsére már ilyen helyzetekre is vannak ötletei – mint a filmekben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu/MTI Tech

Ma ér a Föld közelébe a 27-40 méteres, ház méretű aszteroida

Egy nagyobb házhoz hasonló méretű aszteroida halad el csütörtökön a Föld mellett, nagyjából 44 ezer kilométer távolságra. Négy éve egy ugyanekkora aszteroida becsapódása 1500 sérültet eredményezett. Ahhoz a mai darab is elég közel lesz, hogy hasznos infókat nyerjünk a későbbi becsapódások elleni védekezéshez.