szerző:
hvg.hu

Egy trükkös módszer miatt szinte lehetetlen rájönni, hogy adathalászok áldozatává vált az iPhone-tulajdonos.

Felix Krause iOS-fejlesztő és a Fastlane.Tools alapítója demonstrált egy szinte észrevehetetlen adathalász trükköt, ami még a leggondosabb internethasználót is megtévesztheti – számolt ba a The Hacker News. Egy rosszindulatú iOS-es alkalmazás ellophatja az Apple ID-t, és így hozzáférhet az iCloud fiókhoz és az adatokhoz.

Az app egy hamis párbeszédablakot mutat a felhasználónak, amely leutánozza az Apple hivatalos ablakát, így téve lehetővé, hogy a támadó megszerezze az Apple ID-t. Bár egyelőre még nincs jel arra, hogy valóban ki is használták ezt a lehetőséget, ezzel együtt Krause szerint „sokkolóan könnyű” reprodukálni a rendszer hivatalos párbeszédablakát. Biztonsági okokból a kutató nem hozta nyilvánosságra a kapcsolódó forráskódot.

A jobb oldali ablak hamis
©

Krause mindenesetre azt javasolja a felhasználóknak, hogy ha gyanús párbeszédablak tűnik fel, nyomják meg a Home gombot (kérdés persze, gyanús-e egy ilyesfajta, az eredetit tökéletesen utánozó ablak). Ha a Home gomb megnyomása után bezáródik az app, és eltűnik a párbeszédablak, akkor adathalász-támadásról volt szó. Ha viszont az app és az ablak is megmarad, akkor az az Apple hivatalos ablaka.

Krause azt is javasolja a felhasználóknak, hogy használjanak kétlépcsős hitelesítést, akkor ugyanis nem sokra mennek a támadók a megszerzett jelszóval.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!