szerző:
Papós Tamás

Magyarországon minden harmadik gyereket érinthet, világszerte pedig fiatalok millióit az online zaklatás – ezt elégelték meg a brit kormánynál, és felszólították a közösségi oldalakat, hogy keményen lépjenek fel a jelenség ellen. A Facebook már felajánlotta a segítségét.

A Facebook jelenleg nagy erőkkel harcol az álhírek terjesztése és a gyűlöletbeszéd ellen, de a brit Konzervatív Párt képviselője, Karen Bradley szerint egy másik probléma ellen is fel kell lépniük: az online zaklatásra gondol, amely Magyarországon például minden harmadik gyereket érinthet.

A BBC-nek nyilatkozó, digitális fejlesztésekért is felelős miniszter szerint minden közösségi oldalnak ki kellene adnia egy szabályozási kódexet az online zaklatásról. Ami pedig még fontosabb: véleménye szerint a Facebooknak, a Twitternek és a többi ilyen szolgáltatásnak pénzügyileg kellene támogatnia a  gyerekek millióit – akár játék közben is – fenyegető veszély elleni kampányokat. (Hasonlóra gondol, mint a nemrég bemutatott zseniális reklám, amely végén a kiskorú lánynak ismeretlenül üzengetőt leleplezik.)

A brit kormány például arra tippel, hogy minden ötödik 12-15 éves gyerek találkozik online zaklatással, de erről a közösségi oldalaknak még több információjuk lehet. Ezeket az adatokat kellene kiadniuk – véli Karen Bradley.

Konkrét terv is akad: a britek szerint a Facebooknak és a többi közösségi oldalnak éves átláthatósági jelentést kell adnia azokról a tartalmakról, amelyekkel kapcsolatban felmerül az online zaklatás lehetősége, ezek jelentéseiről is ki kell adni minden információt, illetve a jelentett felzaklató tartalmak kezeléséről is. A kormány szerint a panaszokat kategorizálni is kellene nem, kor, szexuális érdeklődés és vallás szerint.

Karen Bradley hangsúlyozta: ami offline elfogadhatatlan, annak online is tiltottnak kellene lennie. A brit kormány egy külön testületet is létrehozna csak azért, hogy az online zaklatásos ügyeket kivizsgálják. A Facebook hivatalosan is reagált a felvetésekre, nyilatkozatában felajánlotta segítségét az ötletek kidolgozásában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!