szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt napok tévés és filmes körökből származó vallomásai után újabb iparágban szólalt meg valaki. A Sony sikerjátékainak egyik fejlesztője azt állítja, szexuálisan zaklatták, ellenállása után pedig meglehetősen rossz hangulat alakult ki a cégnél. De az igazi pokol csak akkor kezdődött, amikor beszélni mert erről a HR osztálynak.

Szexuálisan zaklatták munkahelyén, a Sonyhoz tartozó Naughty Dog fejlesztőstúdiónál – ezt állítja David Ballard. A számítógépes grafikával foglalkozó szakember állítása szerint az eset még 2015 végén történt. Azért csak most áll történetével a nyilvánosság elé, mert erőt merített az elmúlt napok filmipari megnyilvánulásaiból.

A dizájner Twitteren tette közzé vallomását, melyben leírja, hogy a csapatvezetője szexuális zaklatási próbálkozása után "rendkívül mérgezővé vált munkakörnyezete". Olyannyira, hogy 2016 februárjában idegösszeomlás érte. Munkahelyének központi humánerőforrás-menedzserei – a Sony PlayStation HR-esei – megpróbáltak segíteni a mentális gondok leküzdésében. Ballard egy telefonos megbeszélés során úgy döntött, őszitén elmondja a HR-eseknek problémája kiváltó okát. Ám amikor beszélt nekik főnöke szexuális zaklatásáról, azok befejezték a megbeszélést.

A férfi azt állítja, másnap kirúgták, arra hivatkozva, hogy a cég más irányokba halad tovább, és az ő munkájára nincs szükség. Azt mondja, hallgatásáért és egy közös megegyezéssel történő szerződésbontásért cserébe 20 ezer dollárt – ez kicsivel több 5 millió forintnál – ajánlottak neki. Bellard azonban ebbe nem ment bele – bár hallgatni hallgatott. Mert ahogy mondja, az, hogy most a nyilvánosság elé állt történetével, óriási lelki erőt igényelt részéről.

Ez a legnehezebb dolog, amit valaha tettem.

Portfóliója szerint Ballard dolgozott a Sony ikonikus Uncharted játékszériájának második, harmadik és negyedik részén is, valamint a nem kevésbé népszerű The Last of Us című játékon. Azt írja, idegösszeomlása és kirúgása óta nincs munkája, 17 hónapja munkanélküli.

A vállalatnál kiadtak egy közleményt, amely szerint semmilyen nyomát nem találják az esetnek sem a Naughty Dognál, sem a Sonynál.

Eközben Ballard vallomását közel négyezren osztották meg Twitteren. Az egyik, azóta eltávolított, de képernyőképként megőrzött választwittben a Naughty Dog egy másik korábbi alkalmazottja, Lindsay Rashel azt írta, őt hónapokon át zaklatták a fejlesztőcégnél.

Ha tudni szeretne az ügy fejleményeiről, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmarad a budapesti nemzetközi tenisztorna, a szövetség szerint nem lehet biztonságosan megrendezni

Elmarad a budapesti nemzetközi tenisztorna, a szövetség szerint nem lehet biztonságosan megrendezni

Élesben Sz. Bíró Zoltánnal: Putyinnak már nem számít, mit mond a Nyugat

Élesben Sz. Bíró Zoltánnal: Putyinnak már nem számít, mit mond a Nyugat

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél