szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A New York-i Egyetem kutatói szerint az agyunk a halál beállta után egy rövid ideig még képes felfogni a körülöttünk lévő dolgokat – akár azt is, hogy az orvos bejelenti a halál időpontját.

Ritkán használjuk az "egészen megdöbbentő" kifejezést, a New York-i Egyetem kutatói azonban olyan eredménnyel álltak elő, amire nehéz lenne más jelzőt találni. Az orvostudományokkal foglalkozó Langone School of Medicine szakemberei szerint ugyanis a halál beálltát követően az agyunk nemcsak hogy képes felfogni a körülöttünk zajló eseményeket, de akár még azt is hallhatjuk, hogy az orvos halottnak nyilvánít bennünket.

Az Independent beszámolója szerint a kutatást vezető Dr. Sam Parnia, az intézet a sürgősségi ellátásért és újraélesztésért felelős igazgatója csapatával olyan embereket vizsgált, akiknek megállt a szívük – vagyis gyakorlatilag meghaltak –, utána azonban sikerült őket újraéleszteni.

A tanulmány szerint többen állították, nemcsak, hogy tudatában voltak annak, ami körülöttük zajlott, de "látták" is az eseményeket. Dr. Sam Parina szerint technikai értelemben véve a halált akkor állapítják meg az orvosok, ha a szív megáll, és nem tudják újra elindítani. Ekkor az agy azonnal elveszíti a vérellátását, így az agyműködés is azonnal leáll.

Ugyanakkor arra is van bizonyíték, hogy ilyen állapotban az agyi aktivitás megnőhet. 2013-ban a Michigani Egyetem kilenc olyan patkány agyi jeleit vizsgálta, amelyeknél szívrohamot idéztek elő. A beszámoló szerint a halál utáni rövid időszakban hirtelen megugrott az állatok agyi aktivitása.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!