szerző:
MTI

Másodszor is meghosszabbította a Ceres törpebolygót vizsgáló Dawn űrszonda küldetését az amerikai űrkutatási hivatal. Az űrszonda mindaddig vizsgálni fogja a Mars és Jupiter közötti kisbolygóövben lévő Cerest, amíg csak elfogy az üzemanyaga.

A tudósok most azt tanulmányozzák, hogyan tudnák a Cereshez közelebbi elliptikus pályára állítani a 2015 márciusa óta a törpebolygó körül keringő ionhajtóműves űrszondát. Így az űrszonda kevesebb mint 200 kilométeres távolságra közelíthetné meg a Ceres felszínét, amikor a legközelebb halad el mellette. Az eddigi legközelebbi pályája 385 kilométerre volt a Cerestől.

Második meghosszabbított küldetése során a Dawn adatokat fog gyűjteni gammasugaras és neutron spektrométerével, amely a gammasugarak és neutronok energiáját és számát méri. Ez az információ fontos a Ceres legfelső rétegének megértéséhez, annak megismeréséhez, hogy mennyi jégvizet tartalmazhat. A küldetés meghosszabbítása lehetővé teszi, hogy a Dawn műszerei akkor is vizsgálják a törpebolygót, amikor az 2018 áprilisában a legkisebb távolságra közelíti meg a Napot.

A szakemberek úgy vélik, hogy üzemanyaga 2018 második feléig lesz elegendő, ám a Cassini űrszondával ellentétben, amely szeptemberben semmisült meg a Szaturnuszba csapódva, a Dawn küldetése végeztével nem fog becsapódni a Ceresbe. A törpebolygó körüli pályán marad és egének állandó lakója lesz.

A Dawn űrszonda a NASA Discovery-programjának kilencedik űrszondája. 2007. szeptember 27-én indult a Földről, hogy közelről vizsgálja a Vesta kisbolygót és a Ceres törpebolygót. 2011 júliusában állt pályára a Vesta körül, és csaknem ötmilliárd kilométer megtétele után 2015 márciusában érkezett a Cereshez. Akkor azt tervezték, hogy mintegy 16 hónapon át vizsgálja azt. 2015 októberében a Dawn felvételei segítségével a kutatók a törpebolygó legrészletesebb térképét készíthették el.

A törpebolygók egyfajta élő kövületek a bolygók kialakulásának 4,6 milliárd évvel ezelőtti idejéből, vizsgálatukkal a tudósok nagyobb betekintést nyerhetnek a hajdani folyamatokba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kásler kirakná a magánpraxisokat a kórházakból

Kásler kirakná a magánpraxisokat a kórházakból

Tudja, hogy mi a közös a Google és a Microsoft logójában? És ha mellétesszük az eBayét is?

Tudja, hogy mi a közös a Google és a Microsoft logójában? És ha mellétesszük az eBayét is?

Továbbra is kifogásolt a levegő minősége majd' az összes nagyvárosban

Továbbra is kifogásolt a levegő minősége majd' az összes nagyvárosban

Magyar film nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Magyar film nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Sok lapot szokott nyitva tartani a Chrome-ban? Önnek találták ki ezt a bővítményt

Sok lapot szokott nyitva tartani a Chrome-ban? Önnek találták ki ezt a bővítményt

Jegyezze fel a dátumot: újabb gépeket jelent be hamarosan az Apple

Jegyezze fel a dátumot: újabb gépeket jelent be hamarosan az Apple