szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nők mindig is fontos szerepet játszottak az amerikai űrprogram és a NASA történetében. Ennek ellenére tudományos vívmányaik és teljesítményük gyakran alulbecsült, vagy teljesen ismeretlen a nagyközönség előtt. A Lego legújabb, Nők a NASA-nál szettjével – amellett, hogy a NASA fantasztikus női munkatársai előtt szeretne tisztelegni – inspirációként kíván szolgálni a jövő generációi számára, hogy bátran kísérletezzenek és válasszanak a megszokottól eltérő hivatást.

A Lego-rajongó Maia Weinstock az Űr határait meghódító nők címmel tette fel Nők a NASA-nál készlet ötletét a Lego Ideas közösségi felületre. Az ötlet rengeteg támogatást kapott a többi rajongótól, és gyártásra is kiválasztották éppúgy az inspirációs értéke, mint a benne rejlő építési és játékélmény miatt. A tudományos szerkesztő és író, valamint az űrfelfedezés, illetve a női tudósok és mérnökök iránt személyesen érdeklődő Maia Weinstock a Nők a NASA-nál projektje által szeretné ünnepelni a tudományos szakmákat választó nőket.

©

“A történelem során a tudomány minden területén – legyen az mérnöki vagy akár technológiai – alulértékelték az újító nőket a gyakran úttörő munkájuk ellenére. Emellett azt is láttuk, hogy amikor a tudományos területeken bátorítják a lányokat és a nőket, akkor sokkal valószínűbb, hogy ezeken a területeken fognak karriert választani” – mondta Maia Weinstock. “Ezzel a projekttel szeretném a reflektorfényt a nőknek arra a fantasztikus csoportjára irányítani, amely kulcsfontosságú szereppel bírt a NASA történelmének alakításában. Egy álmom válna valóra, ha tudnám, hogy az első ember a Marson – vagy az a mérnök vagy számítógépes tudós, aki segítette őt odajutni – a Nők a NASA-nál szettel játszott gyerekként, majd ennek eredményeként döntött a tudományos karrier mellett.”

A készlet Nancy Grace Roman, Margaret Hamilton, Sally Ride és Mae Jemison minifigurája mellett a megformált NASA-nál dolgozó nők szakterületét illusztráló három építményt is tartalmaz. Nancy Grace Roman tartozékai között található egy mozgatható Hubble Űrteleszkóp valósághű részletekkel és egy bolygó köd vetített képével. Margaret Hamilton tartozéka egy köteg könyv, amelyek az Apollo Vezérlő Számítógép fedélzeti repülési szoftverének forráskódját tartalmazzák. Sally Ride és Mae Jemison tartozéka egy rakétakilövő állomás és egy Challenger Űrrepülőgép három eltávolítható rakétalépcsővel.

©

Érdekesség, hogy Maia Weinstock eredeti tervében "az ötödik" Katherine Johnson is szerepelt, de az ő figurája végül nem került bele a kereskedelmi készletbe. Johnsonnal kapcsolatos érdekesség, hogy az ő élettörténetére alapozva készült A számolás joga című film, melynek főszereplői azok a “számító nők”, akiknek rengeteget köszönhet az emberiség.

A 231 darabos Nők a NASA-nál szett első szállítmánya már a raktárokban van, itthon csütörtökön kezdik el árulni.

Egy kis plusz a gyerekeknek

A kiemelkedő teljesítmények elismerésére, valamint minden gyerek bátorítására, hogy azzá váljon, amiről leginkább álmodik, hamarosan elindul a Határok Áttörése című kihívás a Lego Life közösségi oldalon. A kampányban a gyerekeknek az álommunkájukat kell megépíteniük, a négy példaképként állított figurát is használva, majd megosztaniuk azt a LEGO Life-on.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szeretettel Erdélyből: Gumiszőnyeg-vélemény – a gyergyóditrói ügy személyes lenyomata

Szeretettel Erdélyből: Gumiszőnyeg-vélemény – a gyergyóditrói ügy személyes lenyomata

Valami baj van a PayPalnál, eltűnik a felhasználók pénze

Valami baj van a PayPalnál, eltűnik a felhasználók pénze

Gréczy Zsolt pert nyert a Pesti Srácokkal szemben

Gréczy Zsolt pert nyert a Pesti Srácokkal szemben