szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csúnya, akár végzetes következményekkel is járhat a repülőjegy-kereső oldalaknak és alkalmazásoknak a Google most bejelentett változtatása. Így persze az olcsó repülőjegyekre vadászó felhasználókra is rossz hónapok jöhetnek: esély van rá, hogy megszűnik kedvenc szolgáltatásuk.

Egy adatbázis kiépítése és főleg frissen tartása nem olcsó mulatság. Főleg nem az, ha a repülőjegyek aktuális árairól van szó, ezeket ugyanis megannyi tényező befolyásolja, szinte folyamatosan változnak. Éppen ezért sok repülőjegy-kereső oldal/alkalmazás nem saját maga épít erről fel adatbázist, hanem a háttérben a Google Flights rendszerét használja. A Google-nek pedig ugye van miből üzemben tartania egy saját adatbázist.

Mindez hamarosan megváltozik: a Google bejelentése szerint megszüntetik azt az API-t, ami kapcsolódási pontként szolgált a külső fejlesztők számára. Ez az alkalmazásprogramozási felület tette lehetővé, hogy a különböző repülőjegyár-összehasonlító oldalaknak és appoknak ne kelljen nagyon költséges adatbázis folyamatos frissen tartásával foglalkozniuk, hanem a légitársaságok oldaláról a Google által begyűjtött adatokat megkapják, és ők maguk csak a különböző funkciókat, extra szolgáltatásokat építsék fel rá.

Az úgynevezett QPX Express API szolgáltatást 2018. április 10-én állítják le. Bár van néhány más, hasonló háttérszolgáltatás, mindegyiket más-más feltételekkel lehet igénybe venni. Kétségtelen, hogy a Google lépése nem tesz majd jót a repjegyárakat összehasonlító, illetve olcsó repülőjegyeket kereső oldalaknak/appoknak.

A Google lépése kétségtelenül saját pozíciójának megerősítésére szolgál. A vállalat az utóbbi egy évben alaposan felturbózta saját, Google Járatkereső szolgáltatását, amely egy ideje például azt is jelzi, hogy mikor (nem) érdemes megvenni a repülőjegyet. Sőt, október eleje óta a szolgáltatás már magyar nyelven is elérhető.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!