szerző:
hvg.hu

Hétfőn hajnalban nagyon közel kerül egymáshoz az égen a Vénusz és a Jupiter. Legközelebb 2065-ben figyelhetjük majd meg ezt.

A Magyar Csillagászati Egyesület tájékoztatása szerint november 13-án a hajnali szürkületben figyelhetjük a Vénusz és a Jupiter nagyon szoros kettősét, a két bolygót ezen a hajnalon alig 18′ választja majd el. Egy egymástól kicsit távolabb lévő bolygókkal még kedden hajnalban is megfigyelhető lesz a jelenség.

©

Aki igazán közel szeretné látni egymáshoz a két égitestet, annak 5 és 6 óra körül érdemes az eget kémlelnie, a legszorosabb együttállás 5 óra 13 perckor lesz. A szoros bolygófogás megfigyeléséhez nagyon tiszta ég és zavartalan keleti horizont szükséges, mivel a páros ekkor még csak 5 fok magasan tartózkodik majd. A fényesebb pont lesz a Vénusz.

Az égi jelenségre az üzenőfal tetején (illetve a megosztások által) még a Facebook is felhívta a felhasználók figyelmét. Nem véletlenül: a Space.com szerint a jelenség olyannyira különleges, hogy legközelebb 2065. november 22-én lehet majd ilyet látni. Akkor egyébként nem csak közel kerül egymáshoz a két bolygó, hanem a Vénusz elhalad majd a Jupiter előtt.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!