szerző:
hvg.hu

Kedden reggel az orosz védelmi minisztérium tette közzé azokat a felvételeket, amelyen szerintük az USA és az Iszlám Állam összejátszásának bizonyítékai láthatók. Csakhogy azok egy videójátékból származtak.

Az évszázad leleplezését hozhatta volna nyilvánosságra kedden reggel az orosz védelmi minisztérium, ami nemcsak az egész világgazdaságra, de az USA vezető szerepére is hatással lett volna. Csakhogy az egészről kiderült, hogy egy igen gyengére sikerült hazugság.

Az orosz védelmi minisztérium kedden reggel hozta nyilvánosságra azokat a felvételeket, amikről azt állították, egyértelműen bizonyítják, hogy az Egyesült Államok összejátszott az Iszlám Állammal. Egész pontosan azt állították a Facebookon és a Twitteren is, hogy a felvételeik szerint az USA a légitámadás helyett megadást követelt a terroristáktól, akik így most a Genfi Egyezmény "védelmét" élvezhetik. Néhány óra leforgása alatt azonban kiderült, a felvételek valójában egy videójátékból származnak.

Egész pontosan a AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron nevű játéknak azon részéből, ami a YouTube-on is megtalálható:

Az orosz állami hírügynökségen keresztül azóta többször is "finomítottak" a kijelentéseken, a jelenlegi álláspont szerint pedig vizsgálják, egy civil alkalmazott miért csatolt rossz felvételeket az amerikai erők és a terroristák összejátszásáról a szíriai Abu Kamal városában.

A dolog pikantériája, hogy a sztorit az orosz állami televízió is lehozta, ugyanazokkal a hamis képekkel.

Az orosz védelmi minisztérium azóta frissítette a Twitter-bejegyzését, ahonnan eltűntek a videójátékból származó képek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!