szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedden reggel az orosz védelmi minisztérium tette közzé azokat a felvételeket, amelyen szerintük az USA és az Iszlám Állam összejátszásának bizonyítékai láthatók. Csakhogy azok egy videójátékból származtak.

Az évszázad leleplezését hozhatta volna nyilvánosságra kedden reggel az orosz védelmi minisztérium, ami nemcsak az egész világgazdaságra, de az USA vezető szerepére is hatással lett volna. Csakhogy az egészről kiderült, hogy egy igen gyengére sikerült hazugság.

Az orosz védelmi minisztérium kedden reggel hozta nyilvánosságra azokat a felvételeket, amikről azt állították, egyértelműen bizonyítják, hogy az Egyesült Államok összejátszott az Iszlám Állammal. Egész pontosan azt állították a Facebookon és a Twitteren is, hogy a felvételeik szerint az USA a légitámadás helyett megadást követelt a terroristáktól, akik így most a Genfi Egyezmény "védelmét" élvezhetik. Néhány óra leforgása alatt azonban kiderült, a felvételek valójában egy videójátékból származnak.

Egész pontosan a AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron nevű játéknak azon részéből, ami a YouTube-on is megtalálható:

Az orosz állami hírügynökségen keresztül azóta többször is "finomítottak" a kijelentéseken, a jelenlegi álláspont szerint pedig vizsgálják, egy civil alkalmazott miért csatolt rossz felvételeket az amerikai erők és a terroristák összejátszásáról a szíriai Abu Kamal városában.

A dolog pikantériája, hogy a sztorit az orosz állami televízió is lehozta, ugyanazokkal a hamis képekkel.

Az orosz védelmi minisztérium azóta frissítette a Twitter-bejegyzését, ahonnan eltűntek a videójátékból származó képek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!