szerző:
hvg.hu

Sajnos időről időre bekerülnek fertőző appok a Google Playbe. Az ESET veszélyes, a felhasználókat kicselező malware-t talált.

Legalább nyolc olyan androidos alkalmazást találtak az ESET szakemberei a Google Play áruházban, amelyeket multi-stage, azaz többlépcsős malware-rel fertőztek meg. Az appok az Android/TrojanDropperAgent BKY áldozatai voltak. Ez a kártevő többlépcsős módszerével hiteti el a felhasználókkal, hogy tiszta alkalmazást töltöttek le.

Ezek is a fertőzött appok között voltak
©

Ezek az appok nem kérnek speciális engedélyeket (amelyek sok esetben gyanús tevékenységre utalnak), és valóban úgy néznek ki, mint a legitim appok. A háttérben azonban letöltenek egy másik alkalmazást. Ezek a leggyakrabban FlashPlayer-frissítésnek tüntetik fel magukat, és amikor megkapják a szükséges engedélyeket, akkor töltik le a felhasználói adatok ellopására szolgáló kártevőt. Ez az ESET szerint egy mobil banki trójai, amelyik internetes banki alkalmazásokat keres az eszközön, majd összegyűjti a kapcsolódó érzékeny adatokat.

A fertőzés harmadik lépcsője
©

A Google azóta már eltávolította ezeket az appokat az alkalmazás-áruházból. Némileg megnyugtató, hogy az ESET szerint csupán néhány száz alkalommal töltötték le ezeket, az viszont aggasztó, hogy az ilyesfajta többlépcsős fertőzések kicselezhetik a védelmet.

Amennyiben bárki letöltött volna ezek appok közül, haladéktalanul meg kell szabadulnia tőlük – ennek menetére pontos leírást talál az ESET oldalán.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!