szerző:
hvg.hu

Mintha csak gyerekkorunk „alvóállata” tért volna vissza a Somnox nevű alvást segítő robotban.

A Somnox egy újonnan fejlesztett vese alakú párna, amelyet magunkhoz ölelhetünk éjszaka, és máris megoldódnak alvási gondjaink. A robot ugyanis együtt lélegzik a vele alvóval, hatással van az alvó ember lélegzési ritmusára, tudat alatt befolyásolja azt. Ezen kívül a relaxálásban segítő hanghatásokat is közvetít, és reggel még intelligens ébresztőóraként funkcionál: épp a megfelelő alvási periódusban kezdve az ébresztést. A párnához mobil app is tartozik (androidos, iOS-es), azon lehet beállítani a különféle preferenciákat.

Fejlesztői a robotikában dolgozó szakemberek, akik gyakran szembesültek egy általános problémával, az emberek nagyon nagy hányadát érintő alváshiánnyal. Ezt a gondot sokan gyógyszerekkel próbálják megoldani, ez azonban függőséghez vezethet, és végsősoron az egészségre sincs jó hatással.

©

A Somnoxnál ilyenektől nem kell tartani, maximálisan emberbarát megoldásról van szó. A robotot 85 önkéntesen vizsgáztatták, és valamennyien úgy találták, segített nekik az alvótárs. Különösen hatásos volt a robot azoknál, akik stressz vagy szorongás miatt nem tudtak jól aludni. A formálisabb klinikai vizsgálatokra 2018-ban kerül majd sor.

A csapat most azt tervezi, hogy mesterséges intelligencia-funkciókat építenek a robotba, hogy az képes legyen összegyűjteni az alvási adatokat, és bizonyos jelekből már előre megjósolni, hogy mikor és hogyan kell beavatkozni a pihentető alvás érdekében.

A robot előrendelhető a Kickstarteren (ahol már majdnem össze is gyűlt a célul kitűzött 100 ezer dollár), 530 dollár (körülbelül 140 ezer forint) az induló ára. Nem olcsó mulatság, de persze valószínűleg sokan lesznek, akiknek ennyit megér a pihentető éjszakai alvás. A szállítás jövő július körül várható.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sallói nagyot megy Amerikában

Sallói nagyot megy Amerikában

Csak egy szakadt fotója volt édesapja katonakorából, aztán feltöltötte az internetre

Csak egy szakadt fotója volt édesapja katonakorából, aztán feltöltötte az internetre

Klímaváltozás, természeti katasztrófák, kiberháború – a jövő évi CES ezekre is megoldást villant

Klímaváltozás, természeti katasztrófák, kiberháború – a jövő évi CES ezekre is megoldást villant

Donald Trump rémálma zajlik épp a mexikói határnál

Donald Trump rémálma zajlik épp a mexikói határnál

Önsorsrontó keretek - Bajnai Gordon 7 pontos elemzése a gazdaságról

Önsorsrontó keretek - Bajnai Gordon 7 pontos elemzése a gazdaságról

Negyven éve halt meg a németfalui cigánytelep keserű hőse, Cséplő Gyuri

Negyven éve halt meg a németfalui cigánytelep keserű hőse, Cséplő Gyuri