szerző:
hvg.hu

Dallamsüketség, botfülűség, idegen szóval amúzia. Sokan szenvednek ebben a hallással kapcsolatos eltérésben, és egy teszttel kiderítheti, hogy ön is közéjük tartozik-e.

Azt hihetnénk, hogy a rossz zenei hallással élőknek legfeljebb a muzsika jelenthet gondot, azonban a kutatások kimutatták, hogy az ilyen embereknek akár a beszéd érzelmi töltetének felismerésével is gondjuk lehet. A dallamsüketek (amúziások) 20 százalékkal rosszabbul ismerik fel, hogy a beszéd milyen érzelmeket tartalmaz, hiszen ez a hangmagasság változásával függ össze. Ebben az eltérésben a népesség mintegy négy százaléka szenved, és egy teszttel kiderítheti, ön is közéjük tartozik-e.

A tesztet ezen az oldalon találhatja. Érdemes fejhallgatót használni, és a fülnek kellemes erejűre állítani a hangszórót, ezt a Test Sound gomb megnyomása után ellenőrizhetjük is. A tesztet a Start gombra kattintva indíthatjuk. Három részből fog állni, és minden rész előtt egy mintán kipróbálhatjuk, miről is van szó, illetve még a teszt előtt meg kell válaszolnunk azt a kérdést, hogy játszunk-e valamilyen hangszeren.

©

Az első körben azt kell eldöntenünk két hangról, hogy azok azonosak (same) vagy különbözőek-e (different). 12-szer végezhetjük el az összehasonlítást, majd jön a második kör, amelyben – ugyancsak 12-szer – azt kell megmondanunk, hogy egy hang emelkedő vagy mélyülő. Végül két hang közül azt kell eldönteni, hogy a második (B) magasabb-e (higher) az elsőnél (A) vagy alacsonyabb (lower).

Ezután már kapjuk is a kiértékelést, amit azért nem kell véresen komolyan venni, ugyanis nem orvosi kiértékelésről van szó, ráadásul jó hír, hogy a zenei hallás trenírozható, javítható.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Medve támadt két fiatalra egy romániai állatkertben, mert bemásztak a ketrecébe

Medve támadt két fiatalra egy romániai állatkertben, mert bemásztak a ketrecébe

Auditbotrány: távozik az MVM Informatika vezetője

Auditbotrány: távozik az MVM Informatika vezetője

Már 445 milliárd forinttal támogatta a nagy cégeket a kormány

Már 445 milliárd forinttal támogatta a nagy cégeket a kormány

Hasogdzsi-ügy: bizonyítékokat találtak, a szaúdi főkonzul elhagyta Törökországot

Hasogdzsi-ügy: bizonyítékokat találtak, a szaúdi főkonzul elhagyta Törökországot

800 millió eurós bírságot kapott az Audi

800 millió eurós bírságot kapott az Audi

"Ilyen lakásárak mellett a csok nem elég, ezért kell a lakástakarék"

"Ilyen lakásárak mellett a csok nem elég, ezért kell a lakástakarék"