szerző:
hvg.hu

Elképesztő mennyiségű videót törölt vagy kapcsolta ki alattuk a hozzászólás lehetőségét a YouTube, miután kiderült, rengeteg, a gyerekekre súlyosan ártalmas tartalom csúszott és csúszik át a videómegosztó ellenőrző algoritmusán.

Óriási botrányt kavart még november elején a Medium egyik cikke, melyben arra hívták fel a figyelmet, hogy az elméletileg gyerekeknek szánt, és a YouTube algoritmusa által is leellenőrzött videók valójában súlyosan ártalmasak a gyerekekre nézve. Olyan tartalmakról van szó, amelyek nemcsak erőszakosak, de helyenként már a pedofília határát is súrolják.

A cégek az egyre dagadó botrányban úgy döntöttek, inkább nem hirdetnek a YouTube-on, mert nem vállalják annak kockázatát, hogy a hirdetésük esetleg egy ilyen tartalmat gyártó csatornánál, vagy ilyen tartalmú videónál jelenjen meg. A Google a helyzetet orvosolandó beindította a gőzhengert, és tízezrével törli ezeket a tartalmakat.

A Variety beszámolója szerint eddig 270 felhasználói fiókra csaptak le, 150 ezer ilyen videót töröltek, 625 ezer videónál kapcsolták ki a kommentelés lehetőségét, emellett pedig mintegy 50 ezer csatornáról nagyjából 2 millió hirdetést távolítottak el.

©

Ami igazán veszélyes a dologban, az maga a tendencia: a videók úgy voltak képesek a milliós nézettséget elérni, hogy a YouTube algoritmusa nem vette észre, milyen tartalomról van szó. Márpedig az egyértelmű, hogy ezek egyike sem felel meg a felhasználási feltételeknek.

Pedig a YouTube épp az elmúlt időszakban vezette be, hogy a csatornák a 10 ezer megtekintés elréséig nem szerezhetnek bevételt a videóikkal, utána is csak akkor, ha az algoritmus leellenőrzi, hogy a csatorna minden szabálynak megfelel-e.

A probléma azonban egyelőre nem oldódott meg, a jövőben a Google-nek valószínűleg változtatnia kell az ellenőrzés módján és magán az azt végző algoritmus kódján is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!