szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy hete készült el, mostantól pedig élesben is működik a világ legnagyobb akkumulátora, amit fogadásból épített a Tesla Dél-Ausztráliában. A napokban már szükség is lehet rá.

A múlt héten már biztosan tudni lehetett: Elon Musk megnyerte a korábban kötött őrült fogadását. Egész pontosan arra tett ígéretet, hogy Dél-Ausztráliában 100 nap alatt építi fel és helyezi üzembe a világ legnagyobb akkumulátorát, ami segít megvédeni az ott élőket a viharok okozta áramkimaradásoktól. A rendszer 100 MW-ra kapacitású, az ABC beszámolója szerint pedig mostantól élesben is működik.

Elon Musk a francia Neoen nevű cég (amelynek szélturbináival biztosítani tudják a tartomány biztonságos áramellátását) képviselőjével, valamint az ausztrál Consolidated Power Projects nevű mérnöki cég munkatársaival közösen, helyi időn szerint péntek délelőtt megnyomták a bekapcsoló gombot a rendszeren.

©

Az időzítés nem is lehetetett volna tökéletesebb, az Ausztrál Meteorológia Hivatal szerint ugyanis a következő napokban heves esőzésekre és viharokra kell számítani a térségben, ami rendszerint az áramkimaradást okozza. Az akkumulátor eddig 59 MW energiát továbbított a lakosságnak.

Musk még szeptemberben vállalta, hogy 100 nap alatt felépíti a világ legnagyobb akkumulátorát, vagy ha kicsúszik az időből, egy fillért sem kell érte fizetniük az ausztráloknak. A fogadást megnyerte, így a rendszer kiépítéséért járó 50 millió dollárt is bezsebelhette. A Tesla pakkja mintegy 30 ezer otthont tud ellátni elektromos árammal Dél-Ausztráliában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!