szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Antenna Hungária legjelentősebb rádióállomásán, Solton befejeződtek a közel másfél éves rekonstrukciós munkálatok, melynek keretében kívül-belül megújult a negyven éve átadott középhullámú telephely. A fejlesztés eredményeképpen a korábbi szovjet gyártmányú adó helyett egy modern, nagyobb hatékonyságú, energiatakarékosabb adóberendezés került beüzemelésre, melynek eredményeképpen egyértelmű hangminőség-javulás várható a hallgatói oldalon a határon belül és túl is.

A másfél éven át tartó solti rekonstrukciós munkák legjelentősebb eleme a negyven éve üzemelő szovjet gyártmányú csöves adó kiváltása volt egy modern, félvezetős kanadai Nautel gyártmányú adóberendezéssel, mely 5db egyenként 400kW-os adóblokkból épül fel. Az Antenna Hungária közlése szerint az új adó a korábbival megegyezően, 2 MW vivő teljesítménnyel, ugyanakkor sokkal jobb, 90% körüli hatásfokkal üzemel, ezért jóval kedvezőbb az áramfogyasztása. Ezen kívül az új adó üzemeltetése korszerű alapokra helyezhető, távfelügyelhető, továbbá teljesítménycsökkenés nélkül, üzem közben is cserélhetőek a végfokok. Az új adó jövőbemutatóan gombnyomásra képes váltani az analóg AM sugárzási módból digitális, DRM üzemmódba.

Az adócserén kívül további jelentős beruházások valósultak meg, sor került az erősáramú rekonstrukcióra, ennek keretében megtörtént a 120 kV-os nagyfeszültségű alállomás rekonstrukciója, valamint az adót tápláló új földkábelek kiépítése. Épületenergetikai felújítás keretében a műemlékvédelmi előírások betartása mellett kívül-belül megújult a több mint negyven éves állomásépület, új hőszigetelés és nyílászárók kerültek beépítésre, a külső és belső világítási rendszerek korszerű és takarékos LED-technikával lettek kialakítva. Jelentős biztonságtechnikai beruházásokat is megvalósítottunk, új kerítést húztunk fel a telephely körül, radaros térfigyelő kamerarendszer került telepítésre, illetve felújítottuk a tűzjelző rendszert is.

A solti középhullámú rádióállomás a Kossuth programot sugározza középhullámon, a rádiójelek nemcsak hazánkban, hanem Erdély, Vajdaság és Felvidék nagy részén is foghatóak, a fejlesztés eredményeképpen megvalósuló egyértelmű hangminőség javulás haszonélvezői a magyar anyanyelvű hallgatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hajléktalan embereket védő "vörös kódot" hirdetett az Emmi

A hajléktalan embereket védő "vörös kódot" hirdetett az Emmi

A felső párezer kombija: Porsche Panamera-menetpróba

A felső párezer kombija: Porsche Panamera-menetpróba

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben