szerző:
hvg.hu

Amennyiben HP márkájú laptopja vagy asztali gépe van, az ön komputerére is felkerülhetett nemrégiben egy olyan program, amelyet most kémkedéssel vádolnak.

A világ minden tájáról érkeznek panaszok HP-gépek tulajdonosaitól azzal kapcsolatban, hogy a gyártó „kémprogramot” telepített a gépükre előzetes engedélykérés vagy tájékoztatás nélkül. A kémprogramoként azonosított szoftver – írja a The Hacker News –egyébként a HP által fejlesztett windowsos telemetriai szolgáltatás (HP Touchpoint Analytics Client névre hallgat), amelyet a múlt hónap közepén fedeztek fel.

A telemetriai program folyamatosan mér bizonyos jellemzőket a számítógépen, és az adatokat továbbítja a távoli megfigyelő számára – úgy tűnik, naponta egyszer küldi el az információkat a HP szerverére. Jó néhány online fórumon jelentek meg beszámolók arról, hogy a HP szoftvere folyamatosan fut a háttérben. A felhasználók arról is panaszkodtak, hogy a program jelentős mértékben lassítja a gépüket, sőt az egyik felhasználónál oly mértékben (95 százalék) foglalta le a processzort, hogy az anti-malware rosszindulatú aktivitás után kezdett kutatni.

©

Természetesen a HP is reagált a vádakra, és állítja, hogy a Support Assistent szoftver részeként 2014 óta ugyanazt a programot használja. Ez anonim módon gyűjt információkat a számítógép hardverteljesítményéről, és ezeket az adatokat a HP nem osztja meg senkivel. A HP Touchpoint Analytics Client nemrég frissült, de a frissítés során nem történt változás az adatvédelmi beállításokat illetően. A HP nagyon komolyan veszi az ügyfelek adatainak védelmét, és igen szigorú irányelvek szerint jár el, amelyek egyébként itt elérhetők.

Akit nem győzött meg a HP védekezése, az egyszerűen eltávolíthatja a HP Touchpoint Analytics Clientet, az egyéb programoknál szokott módon, a Vezérlőpulton keresztül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Elárulta a BMW, miért Magyarországon épít gyárat

Elárulta a BMW, miért Magyarországon épít gyárat

Ki van éhezve a magyar internet erre a Chrome-bővítményre

Ki van éhezve a magyar internet erre a Chrome-bővítményre

Federerrel együtt edzett Fucsovics Márton

Federerrel együtt edzett Fucsovics Márton

Marabu FékNyúz: Megmondta? Megmondta!

Marabu FékNyúz: Megmondta? Megmondta!

Tóta W.: Bátor Sir Orbán

Tóta W.: Bátor Sir Orbán

Diana lesz Harry herceg és Meghan Markle gyereke?

Diana lesz Harry herceg és Meghan Markle gyereke?