szerző:
hvg.hu

Korábban megalapozatlan összeesküvés-elméletről beszélt, most pedig azt állítja, kivonulna Oroszországból, ha kémkedésre akarnák rávenni – a Kaspersky Lab alapítójának igazán elege van már a vádakból.

Titkosított NSA-dokumentumokat loptak el orosz hackerek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség egyik küldő munkatársának számítógépéről, és ehhez a Kaspersky Lab vírusirtóját használták. Érthető, ha az antivíruscég nem szabadulhat a vádaktól, szoftverei kémkednek, s mindez az orosz kormányzat és a cég tudtával, együttműködésük keretében történik. Az amerikai belbiztonsági minisztérium azóta már megtiltotta, hogy kormányzati szerveknél, hivataloknál, ügynökségeknél Kaspersky-termékeket vagy -szolgáltatásokat használjanak, hivatkozva azokra az aggályokra, hogy az orosz vállalat a Kremlhöz kötődik.

A vállalat alapítója, Eugene Kaspersky londoni újságírókkal beszélgetve nyomatékosította, hogy hamisak a vele szemben felhozott vádak – írja a ZDNet. A Kaspersky Lab eddig sem működött együtt és a jövőben sem fog együttműködni az orosz hírszerzéssel, és nem vesz részt semmiféle kémkedésben – fejtette ki Kaspersky, hozzátéve, hogy sohasem segítettek kémszervezeteket, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségűek azok. Cége csupán a legjobbat akarja kihozni a termékeiből és a szolgáltatásaiból. Ezeket úgy tervezték, hogy megakadályozzák a támadásokat, felismerjék a rosszindulatú kódokat, de kémkedésről szó sincsen.

©

Kaspersky még azt is elmondta, hogy amennyiben kiderül, hogy az orosz kormány kémkedésre használta a programjait, kiviszi cégét az országból. Azt persze nem tagadta, hogy előfordult már, hogy a cége együttműködött a kormánnyal, sőt más nemzetek kormányaival is (például a britekkel) a számítógépes bűnözők elleni küzdelemben.

Az, hogy az amerikai kormány letiltotta szoftvereinek használatát, nem zavarja különösebben, ugyanis korábban sem használták széles körben ezeket ezen a területen. A vállalata elleni vádak a cég éves bevételének 5-8 százalékától fosztották meg Észak-Amerikában, viszont ezt ellensúlyozza a folyamatos növekedés a világ egyéb részein.

Eugene Kaspersky már korábban is bizonyította jó szándékát, amikor az átláthatóság jegyében indított el egy kezdeményezést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videó: A hentessegéd a futószalagra vizelt, 23 tonna sertéshúst kellett megsemmisíteni

Videó: A hentessegéd a futószalagra vizelt, 23 tonna sertéshúst kellett megsemmisíteni

Lesz ma egy érdekes műsor a Spektrumon: a brit tudósok nem viccelnek – se a teával, se a tudománnyal

Lesz ma egy érdekes műsor a Spektrumon: a brit tudósok nem viccelnek – se a teával, se a tudománnyal

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

Szaúd-Arábia akarja kivizsgálni a követségen megölt újságíró ügyét

Szaúd-Arábia akarja kivizsgálni a követségen megölt újságíró ügyét

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved