szerző:
hvg.hu

Sokan felkapták fejüket a hírre, miszerint a maximális 20 millió forinthoz közeli bírságot szabta ki az adatvédelmi hatóság az OMV-re az elektronikus megfigyelőrendszereivel kapcsolatos adatvédelmi jogszabálysértések miatt.

Állampolgári panasz alapján indult az eljárás annak kapcsán, hogy  OMV "a kockázatok elkerülése és a helyi lakosok biztonságának, valamint kárenyhítés biztosítása" érdekében az egyik töltőállomás kasszájánál a kamera mellé mikrofont is szereltetett. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadsági Hatóság vizsgálata során arra jutott, hogy a képfelvétel mellett a hang rögzítése már aránytalannak minősül a személyes adatok védelme szempontjából.

A vizsgálat során ráadásul az is kiderült, hogy az OMV országos hálózatát alkotó 164 töltőállomás jelentős hányadában volt mikrofonos hangrögzítés, ez alapján megbecsülhető, hogy akár többszázezres nagyságrendű ügyfelet érintett a hangrögzítés. Ezért aztán 18 millió forintra büntették az olajcéget.

©

Az elektronikus eszközökkel történő megfigyelés ügyében az Ormós Ügyvédi Iroda szerint egy fontos tanulság, hogy most "csak' 18 millió forint volt a bírság, a jövő májusban hatályba lépő európai adatvédelmi rendelet (GDPR) szerint – az egyenes arányosítás szabályát alkalmazva – ez az ügy akár 5 milliárd forintjába is kerülhet majd egy OMV kaliberű vállalatnak. Ez pedig akkora összeg, amelyet még egy olajcég sem hagyhat figyelmen kívül a jogszabályi megfelelőség területén.

Az ügy további két tanulságáról az OrmosNet cikkében olvashat.

A GDPR egyébként az eddigieknél jóval szigorúbb adatvédelmi szabályokat ír elő, melyek jelentős része összefügg az alkalmazottak és az ügyfelek technológiai eszközök segítségével végzett megfigyelésével. A rendelet nem csak az elektronikai eszközökre, hanem az online megoldásokra is kitérve kimondja például azt is, hogy nem nézegetheti csak úgy a Facebook-profilját a jelenlegi és a leendő munkahelye sem, hiába nyilvános.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

Az új cseh külügyminiszternek nagyon nem tetszik Orbán rendszere

Az új cseh külügyminiszternek nagyon nem tetszik Orbán rendszere

Ákos szerint liberális véleményterror van, ő is érzi

Ákos szerint liberális véleményterror van, ő is érzi

A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek

A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek

Putyin megint beszélgetne egyet Trumppal

Putyin megint beszélgetne egyet Trumppal

Brüsszel figyelmeztette az olaszokat: példátlan, amire készülnek

Brüsszel figyelmeztette az olaszokat: példátlan, amire készülnek