szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook a napokban mutatta be az új arcfelismerő algoritmusát, aminek köszönhetően mostantól azok is értesülhetnek egy kép feltöltéséről – feltéve persze, hogy szerepelnek rajta –, akiket nem jelölt be a feltöltő.

Az elmúlt években komoly fejlesztéseket hajtott végre a Facebook azért, hogy minél hatékonyabb legyen a közösségi oldal arcfelismerő funkciója. Bő két évvel ezelőtt már látszott, mire képes a mesterséges intelligencia: kiderült, csak annyiszor téveszt, mint egy ember. Nem sokkal később az is, hogy az algoritmus már úgy is képes felismerni, hogy ki van a fotón, hogy az illetőnek nem is látszódik az arca, néhány hónapja pedig arra derült fény, hogy egyfajta biometrikus azonosításként is számolnak majd az arcfelismeréssel Zuckerbergék.

A fejlesztés azonban itt sem állt meg, aminek eredményeként a felhasználók most egy új, igen hasznos funkciót kaptak. A Facebook algoritmusa mostantól azt a személyt is felismeri egy feltöltött képen, akit a feltöltő nem jelöl meg a felvételen. A rendszer a feltöltés után egy értesítést küld az illetőnek, aki dönthet arról, hogy szeretné magát bejelölni a képen, változás nélkül hagyja a fotót, vagy jelentheti azt a Facebook felé, hogy töröljék.

©

Könnyű belátni, egy ilyen funkciónak mi a legnagyobb haszna: az algoritmus jelentős mértékben csökkentheti a visszaélések számát – például, amikor valaki a fotónkat ellopva, egy álprofilt akar létrehozni. De akkor is igen jól jön, ha az adott fotó kellemetlen lehet az illető számára. Illetve, ha valaki szeretne mindél több képet összegyűjteni magáról, az így olyan fotókhoz is hozzájuthat, aminek talán a létezéséről sem tudott addig.

©

A fejlesztők szerint az algoritmus visszamenőlegesen nem működik majd, vagyis csak a mostantól feltöltött képek esetében jelez be a rendszer. Ugyanakkor nem minden esetben: ha a kép úgy kerül fel az oldalra, hogy a feltöltő az adatvédelmi beállításoknál nem tette mindenki számára láthatóvá a bejegyzést, akkor nem kapnak értesítést azok, akik a képen szerepelnek, de a bejegyzést egyébként nem láthatnák.

Az új funkció a látássérült emberek számára is könnyebbséget jelent. A fejlesztők szerint ugyanis az arcfelismerő algoritmusnak köszönhetően most már nemcsak annak a nevét olvassa majd fel a rendszer, akit bejelöltek a képen, hanem mindenkiét, aki szerepel rajta.

Az algoritmus már élesben működik, de Kanada mellett az Európai Unió országaiban sem kapcsolták be, a vonatkozó adatvédelmi törvények miatt.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook újításairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!