szerző:
hvg.hu

Pont az ünnepek előtt jelent meg egy amerikai iránymutatás, amelyik, bár konkrétan nem nevezte életveszélyesnek a mobilozást, megijesztette azokat, akik sokat telefonálnak. Itt van most az ellenvélemény: pánikra semmi ok.

Hangos volt a sajtó néhány napja a Kaliforniai Népegészségügyi Intézet (CDPH) iránymutatásától, amelyben a mobilok okozta egészségügyi kockázatok (agydaganat, alvászavar, memóriaproblémák, fejfájás) elkerülésével kapcsolatban ad tanácsokat. Ugyan nem írják le sehol, hogy veszélyes a mobilozás, azonban ha egy ilyen tekintélyes szervezet ad ki iránymutatást arról, hogyan kerülhető el valami, akkor az azt jelenti – gondolták sokan –, hogy azt el is kell kerülni.

A Popular Science azt kérte a CDPH-tól, hogy küldje el számukra azokat az információkat, amelyek megalapozták az iránymutatást, és egy hosszú listát kaptak különböző kormányzati szervek álláspontjaira mutató linkekkel. Ezek többsége azt állítja, hogy nem bizonyítottak a mobiltelefonok egészségügyi kockázatai, de legalábbis hosszabb távú vizsgálatokat kell még végezni. Úgy tűnik, a kaliforniaiak sokkal óvatosabbak voltak, amikor levonták következtetéseiket ugyanezekből az adatokból.

Persze tény, hogy egyes közegészségügyi tisztviselők szerint a mobilozás veszélyt jelent az egészségre, de azt nem lehet mondani, hogy tudományos egyetértés lenne a témában. Konszenzus abban van, hogy tovább kell foglalkozni a kutatásokkal.

A Popular Science úgy véli, nincs azzal baj, hogy megpróbáljuk elkerülni azokat a dolgokat, amelyek kockázatot jelenthetnek, de nem helyesli azt, hogy egy tekintélyes közegészségügyi intézmény ad ki olyan iránymutatást, amely felesleges riadalmat kelt.

A mobiltelefon egészségügyi hatásait – írja a Popular Science – nagyon nehéz tanulmányozni. Egy gyógyszer esetében meg lehet tenni, hogy az egyik csoport az igazi tablettát kapja, a másik a placebót, ez azonban nem tehető meg a mobiltelefonokkal. Az persze jobb a semminél, ha olyan embereket hasonlítanak össze, akik sokat, illetve keveset telefonálnak, viszont ha az egyes személyek között sok különbség van, amelyek befolyásolhatják az egészségügyi kockázatokat, nehéz elkülöníteni azt, amit esetleg a mobiltelefon okoz. Számos olyan tanulmány készült, amelyik nem talált kapcsolatot az egészség és a mobilozás között, vagy ha gyenge kapcsolatot talált, az akár mással is magyarázható.

©

Mindenesetre a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) „lehetséges rákkeltőként” címkézi a mobilokat, de számos hasonló besorolású tétel található náluk, ilyen például a kávé is. Akkor most a kávézástól is tartanunk kell? Az IARC szerepe – jegyzi meg a Popular Science – nem a bizonyítékok feltárása, hanem az, hogy felsorolja azokat a dolgokat, amelyek esetleg rákkeltőek lehetnek, még akkor is, ha igen valószínű, hogy nem is azok.

A Popular Science szerint még nem sikerült olyan mechanizmust találni, amelyik egyértelműen felelőssé tehető a mobiltelefonok (vélt) egészségügyi problémáiért. Ugyan van sugárzás, de az nem ionizáló, azaz nem károsítja a DNS-t. Mindössze a test egy kis részét melegíti, de a tanulmányok kimutatták, hogy ez a hatás annyira csekély, hogy nem okozhat gondot. A férfiak néha aggódnak, hogy a termékenyítőképességükre lehet rossz hatással a mobilozás, őket azzal „nyugtatják”, hogy a vékony, szintetikus fehérneműk vagy a vékony, feszes farmerek sokkal kockázatosabbak ebből a szempontból. Jelenleg sokan tartanak attól, hogy a mobiltelefonok agydaganatot okozhatnak. Ha ez így lenne, véli a Popular Science, akkor az elmúlt évtizedekben jelentősen meg kellett volna nőnie az ilyen eseteknek, azonban nem ez történt.

Mindezek ellenére a mobiltelefonok tényleg nagyon veszélyesek, csak épp másképpen. Több ezer ember halt meg már az utakon vezetés közbeni mobilozás vagy a mobil miatti figyelmetlen közlekedés miatt, és persze hasonlóan kockázatos az extrém helyeken történő szelfikészítés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!