szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem feltétlenül az autóipari óriások a jövő önvezető autóinak letéteményesei, s ezt a Qualcomm erőfeszítései is alátámasztják.

A világ most elsősorban az új Snapdargon 845-ös chipkészlettel van elfoglalva a Qualcomm-mal kapcsolatban, de ez nem jelenti azt, hogy a gyártó ne foglalkozna más területekkel is. Ezúttal az autóiparról van szó, itt szeretné megalapozni a jelenlétét. Ez azért nem jelenti azt, hogy autógyártóvá válna, viszont hamarosan meghatározó szerepe lehet az autótechnika jövőjében.

A Qualcomm a napokban kapott engedélyt ugyanis arra Kaliforniától, hogy önvezető autókat tesztelhessen San Diego közútjain. Az amerikai állam igen barátságosan áll ehhez a témához, egy évvel ezelőtt az Nvidiának, év elején pedig a Samsungnak engedélyezte az önvezető autók tesztelését. Az Intel is érdekelt a témában, de még nincs engedélye Kaliforniától.

„Kulcsszerepet szeretnénk betölteni az önvezető autók ökoszisztémájába” – fogalmazott Nakul Duggel, a Qualcomm autóipari alelnöke, s a cégnek vannak is kapcsolódó termékei. Szeptemberben indították el például a 9150 C-V2X lapkakészletet, amelyik lehetővé teszi, hogy az autók „beszélgethessenek” egymással, vagy például a közlekedési lámpákkal. Ez a chipkészlet, jegyezte meg az alelnök, együttműködhet más Qualcomm termékekkel, amelyek az autók biztonságát javíthatják.

©

Az említett chipkészlet Ford autókba kerül, és ilyen megy most próbaútra San Diegóban is (ahol egyébként a Qualcomm főhadiszállása is található). Hasonló próbautakra készülnek Michiganben, Kínában, Japánban, Németországban és Olaszországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!