szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amióta jó páran meggazdagodtak a kriptopénzeken, egyre több a szerencsevadász. Köztük olyanok is vannak, akik mások gépeinek erőforrásait használnák fel a jövedelmező kriptopénz-bányászáshoz.

A szabályozatlan kriptopénz-piac vonzza a meggazdagodni vágyókat, közöttük a gátlástalan befektetőket, hackereket. A rosszindulatú szoftvereknek is megjelent egy újabb formája (crypto-jacking), az ilyen programok hasznos szoftverek mögé bújva titokban kriptopénzt bányásznak. A nyereség egy komputeren elhanyagolható, azonban ha sok gépről adódik össze, akkor már komoly summa ütheti a fejlesztő markát.

Az egyik ilyen titkos bányászról a BGR számolt be a napokban. Az Archive Poster nevű Chrome-bővítmény (amelyet már eltávolítottak a Chrome Web Store-ból) eredeti célja szerint a Tumblr blogok reposztolásában segíti a felhasználókat, azonban titokban futtatja a Coinhive nevű programot is, amelyik a Monreo nevű kriptopénzt bányássza kihasználva a felhasználó CPU-ját és elektromos energiáját.

Folyamatosan érkeztek a negatív értékelések
©

Állítólag több mint 105 ezren töltötték le ezt a bővítményt, s ha Chrome-ot használnak, az említett program a háttrében futva mindenképpen bányászgat. A bővítményt csak néhány hete látták el a veszélyes kóddal, amely akár 100 százalékos CPU-leterhelést is eredményezhet, ráadásul hozzáférhet a felhasználó adataihoz is. Azt javasolják, hogy aki teleptette, mindenképpen távolítsa el ezt a bővítményt a Beállítások/További eszközök/Bővítmények útvonalat követve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zseniális funkció a Google keresőben: csak dúdoljon, felismeri, hogy melyik dal az

Zseniális funkció a Google keresőben: csak dúdoljon, felismeri, hogy melyik dal az

Újabb korlátozások jönnek Olaszországban, de a lezárásokat mindenképpen elkerülnék

Újabb korlátozások jönnek Olaszországban, de a lezárásokat mindenképpen elkerülnék

Radar360: Utcára mentek az emberek Prágában, Párizsban és Minszkben is

Radar360: Utcára mentek az emberek Prágában, Párizsban és Minszkben is