szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még 2015-ben fedezték fel a beszédes nevű Haloween aszteroidát, ami idén ugyan biztonságos távolságra halad el tőlünk, de az alakjáról nem lehet nem beszélni.

Az idei év vége a csillagászok szempontjából igen izgalmasra sikeredett. December közepén például meg tudtak figyelni egy 10 éve nem látott aszteroidát, ami jóval közelebb volt a Földhöz, mint 2007-ben, és jött egy másik is, aminek igen furcsa alakja volt. A jelek szerint azonban a 2018-as év vége sem lesz kevésbé izgalmas.

A BGR beszámolója szerint 2018 novemberében újra a Föld mellett húz majd el az emberiség által ismert eddigi legbizarabb külsejű aszteroida. A 2015 TB145-et egyel hagyományosabb nevén Haloween aszteroidának is szokták nevezni, nem véletlenül. A mintegy 700 méter átmérőjű szikla ugyanis úgy néz ki, mint egy emberi koponya – legalábbis nem nehéz belelátni ezt a formát.

Az aszteroida 2015 októberében tűnt fel először, mintegy 3 évvel később pedig ismét elhúz majd mellettünk, így a tudósok ismét tanulmányozhatják az igen különleges alakú űrsziklát.

©

A Haloween aszteroida szerencsére nem veszélyes ránk, a Föld-Hold távolság mintegy 105-szörösével kerül majd el bennünket. Az Astronomy & Astrophysics nevű szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban a jövőben ennél sokkal közelebb is lesz majd hozzánk. 2088-ra például már "csak" 20 holdtávolságra lesz tőlünk az objektum.

A kutatók szerint egyébként egy nagyon régi üstökösről van szó, ami ma már nem húz csóvát, és csak a bizarr külseje maradt hátra belőle.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!