szerző:
hvg.hu

A 28 éves Andrew Finchet saját otthona előtt lőtték le a kiérkező rendőrök, miután a hatóságokhoz arról érkezett bejelentés, hogy a férfi túszokat ejtett, édesapját pedig hidegvérrel megölte. A hívásból semmi nem volt igaz, úgy hírlik, a férfi egy videojátékosok között elhíresült "ugratás” áldozata lett.

Halálos áldozattal járó rendőri akció történt a napokban a Kansas államban lévő Wichita városában. A helyi The Witchita Eagle tudósítása szerint egy 28 éves férfit, Andrew Finchet saját, wichitai otthonának bejárata előtt lelőtték, azért, mert a segélyhívón leadott vészjelzés szerint a férfi egyetlen fejlövéssel kivégezte édesapját, családtagjait túszul ejtette, majd a házat, ahol az állítólagos lövöldözés történt, fel akarta gyújtani. 

Az esetet követő sajtótájékoztatón kiderült, a rendőrséghez érkező hívás valótlan információkat tartalmazott, a betelefonáló célja minden bizonnyal az volt, hogy kommandósokat mozgósítsanak a kamu túszdráma helyszínére. 

Noha a hatóságok ezt még nem erősítették meg, az amerikai lapokat idéző Kotaku szerint a 28 éves férfi a videojátékosok között elhíresült "swatting” áldozata lett, melyért két Call of Duty-játékos tehető felelőssé. A swatting lényege, hogy az internetes játékok során kihívott felek egymás lakcímeit megadva igyekeznek pontot tenni a netes szócsaták végére. Egyesek attól sem riadnak vissza, hogy kamu információkkal riasszák például a rendőrséget, arra hivatkozva, hogy a megadott címen lakó személy fegyveres, esetleg valamilyen bűncselekményre készül, ezáltal pedig rendkívül veszélyes. Hasonló történt most is.

A legfrissebb hírek szerint miután a wichitai rendőrség fogadta a "segélyhívást”, nagy erőkkel vonultak a férfi házához. A lövés azt követően dördült el, hogy a rendőrök többször is felszólították Finchet, tegye fel a kezét, a férfi azonban a nadrágszíjához nyúlt. A hatóságok feltehetően azt hihették, Finch egy pisztolyt rejteget, ám, mint utólag kiderült, fegyvertelen volt, családtagjait sem érte támadás.

"Az incidens mindenki számára rémisztő, beleértve a családot és a helyi rendőrséget is” – fogalmazott Troy Livingston megbízott rendőrfőnök.

Az ügyben az FBI is nyomoz, egy 25 éves fiatalt, bizonyos Tyler Barrisst már letartóztatott a Los Angeles-i rendőrség – ez is alátámasztja, hogy swattingről volt szó. Barriss ráadásul nem először kerül a hatóságok látóterébe hasonló eset miatt: 2015-ben azzal hívta fel a rendőröket, hogy bombákat helyezett el egy tévéstúdióban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!