szerző:
hvg.hu

A kutatók Ausztrália déli partjainál, műholdak adatai segítségével "láthatták meg", hogyan viselkednek a dupla örvények az óceánban.

Különleges, eddig még soha nem látott jelenséget figyeltek meg nemrég brit tudósok Ausztrália déli partjainál. A Geophysical Research Letters című folyóiratban megjelent publikációban jelentették be, hogy a világon először sikerült megfigyelniük egy dupla örvény keletkezését, vándorlását és "halálát".

Ausztrália déli partjainál gyakori jelenség, hogy az áramlatok gyakran több mint 100 kilométeren keresztül "viszik" magukkal az örvényeket. Az már viszont jóval ritkábban fordul elő, hogy ezekből az örvényekből dupla örvény születik, amely(ek) képes(ek) a normál sebességnél tízszer gyorsabban haladni.

©

Elméleti létezésük már eddig is bizonyított volt, a brit kutatók azonban most a műholdas adatok segítségével végre "megfigyelhették" a jelenséget. Mindez azonban nemcsak az elmélet igazolása miatt érdekes, sokkal inkább azért, mert újfajta magyarázatot adhat arra, hogyan kerül át az óceán vize nagy sebességgel egyik helyről a másikra. Ez való életben annyit jelent, hogy a másodpercenként 1-2 centiméteres sebesség helyett 10-20 cm/s-mal haladnak. Vagyis nagyjából olyan gyorsan, mint egy teknősbéka. A jelenségről a Gizmodo egy gyorsított illusztrációt is készített. A képen a két fekete karika jelzi a kettős örvény, amely keleti irányba mozgott.

A jelenség azért is érdekes, mert míg a Föld forgása miatt az áramlás nyugat felé halad, a kettős örvények kelet felé indulnak el – éppen ellentétesen az áramlással.

A tudósok szerint mindez fontos része lehet az óceáni életnek, ezek az örvények ugyanis hideg vizet szállítanak a megelebb területekre és fordítva, sőt, valószínűleg tápanyaggal is ellátják az adott területet. A kutatók azt remélik, a jövőben a további mérésekkel sikerül majd még jobban megérteniük a jelenséget.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghalt Baleczky Annamária

Meghalt Baleczky Annamária

A „reformherceg” visszavág: így lökheti meg a kőolaj árát egy újságíró eltűnése

A „reformherceg” visszavág: így lökheti meg a kőolaj árát egy újságíró eltűnése

Csütörtökön megjelenik a népszabadságos Fedél Nélkül

Csütörtökön megjelenik a népszabadságos Fedél Nélkül

Per indul egy tisztességtelen szerződéseket kötő fővárosi utazási iroda ellen

Per indul egy tisztességtelen szerződéseket kötő fővárosi utazási iroda ellen

Ön szerint merre mutat ez a nyíl? Biztos, hogy jobbra?

Ön szerint merre mutat ez a nyíl? Biztos, hogy jobbra?

Erre induljon, ha külföldön keresne munkát

Erre induljon, ha külföldön keresne munkát