szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A számítások szerint egyszerre lesz kék hold és holdfogyatkozás, amire nagyon régen nem volt már példa. Magyarországról is látni lehet majd.

Az óév utolsó heteiben a csillagászok csak úgy kapkodták a fejüket, annyi érdekes és izgalmas dolog történt. Ilyen volt például, hogy a Naprendszeren kívülről érkezett hozzánk egy aszteroida, aminek igen szokatlan alakja van, a NASA nagy bejelentést tett, decemberben pedig ismét volt szuperhold. A jelek szerint pedig 2018 ugyanonnan folytatódik, ahol 2017 befejeződött.

A Space.com szerint január 31-én figyelhetjük majd meg a kék hold nevű jelenséget. Az elnevezésnek valójában semmi köze nincs a Hold színéhez, sőt alapvetően nem is egy ritka eseményről van szó: általában 2-3 évente tapasztalható. Tulajdonképpen arról van szó, hogy egy naptári hónapon belül kétszer is van telihold.

Ami azonban az eseményt különlegessé teszi, az egy másik, alapjában véve szintén gyakori esemény: a holdfogyatkozás. Ez a jelenség szintén január 31-én figyelhető majd meg, a beszámoló szerint pedig olyanra, hogy ez a két jelenség egy napra essen, 150 éve nem volt példa.

©

A jelenség Magyarországról is megfigyelhető lesz, a holdfogyatkozás egy részéről azonban egész biztosan lemaradunk, az ugyanis hamarabb kezdődik majd el, mint ahogy a Hold felkelne. A számítások szerint Magyarországon a Hold 16 óra 46 perckor kel majd fel január 31-én.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kivégeztek az Egyesült Államokban egy koronavírus-fertőzött sorozatgyilkost

Kivégeztek az Egyesült Államokban egy koronavírus-fertőzött sorozatgyilkost

Kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora

Kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora

Átnevezi az egyetem intézeteit az SZFE új vezetése

Átnevezi az egyetem intézeteit az SZFE új vezetése