szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tudósok még az 1980-as években exhumálták az 1500-as évek közepén meghalt kisfiú holttestét, akiről mind ez idáig úgy gondolták, himlő végzett vele.

Baruch Samuel Blumberg nevét talán kevesen ismerik, pedig 1976-ban – Daniel Gajdusekkel megosztva – még orvostudományi Nobel-díjat is kapott. A munkáját azonban valószínűleg már jóval többen ismerik, ő volt ugyanis az, aki felfedezte a májgyulladást okozó hepatitis B vírust. Neki köszönhetően nagyjából fél évszázada ismerjük a betegséget, ám az a jelek szerint már évszázadokkal ezelőtt is létezett.

A PLOS Pathogens nevű szaklapban megjelent tanulmány szerint nemrég egy kisfiú múmiájának 450 éves DNS-ét vizsgálva bukkantak rá az eddig ismert legrégebbi hepatitis B-fertőzés nyomaira. Korábban úgy gondolták, a gyerek himlőben halt meg.

A múmiát az 1980-as években egy olasz templomból exhumálták, és azóta is tanulmányozzák. Mivel az arcát, karjait és testét súlyos bőrkiütések fedték, a szakemberek úgy gondolták, himlővel van dolguk.

A fiú valamikor az 1500-as évek közepén halt meg. Az olasz nemesség abban az időben bebalzsamoztatta a holttesteket, így miután a fiú belső szerveit eltávolították, őt is bebalzsamozták, majd selyemruhába öltöztették. Mivel a holttestet a San Domenico Maggiore-templomban temették el Nápolyban, Gino Fornaciari paleopatológus szerint a gyerek szintén nemesi családból származhatott – írja a The Verge.

A baloldali képen a bőrkiütések nyoma látható, jobbról a hepatitis B vírusa.
©

Fornaciari volt az, aki az 1980-as években a kutatócsapatával himlőt állapított meg a mumifikálódott holttestnél, ám két kutató, Hendrik Poinar a McMaster Egyetem, valamint Edward Holmes a Sydney-i Egyetem kutatója semmilyen himlőre utaló jelent nem talált a DNS-ben. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nem szenvedett esetleg attól a betegégtől is, a himlőre utaló jelek azonban nem biztos, hogy közel fél évezreden át fennmaradtak. Ugyanakkor a hepatitis B vírus azonban nemcsak májzsugort vagy májrákot okozhat, de a 2-6 éves gyerekeknél súlyos bőrkiütés is jelentkezhet.

A kutatók most azt remélik, a további vizsgálat segíthet kideríteni, hogyan is alakulhatott ki a hepatitisvírus. Ugyanakkor a 450 éves vírus genomjának elemzésekor meglepődve tapasztalták, hogy az sokban hasonlít egy modern törzsre. Ez azt is jelentheti, hogy a mumifikálódott holttest nem évszázadokkal korábban fertőződött meg, igaz, erre nagyon kicsi az esély.

Mindez azt jelentené, hogy a vírus 450 év alatt nagyon keveset változott, vagyis már akkor is "alkalmazkodott" az emberhez, amikor 450 évvel ezelőtt a fiú megbetegedett. Ez pedig azt jelentené, hogy több ezer, esetleg tízezer évvel ezelőtt is létezett már a hepatitis B.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Nem talált csontszövetet a kis múmiában a röntgen

Képalkotó berendezéssel vizsgáltak meg egy Santiago de Chile-i klinikán tizenöt múmiát, hogy rekonstruálják az arcukat. Az úgynevezett Chinchorro-múmiákat tartják a világ legrégibb múmiáknak.

Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton