szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Synaptics nemrégiben bejelentette új, kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó technológiáját, a Vivo pedig már egy ezzel működő okostelefont is bemutatott.

Az okostelefonok egyre vékonyabbá válnak, a kijelzőjük is mind nagyobb, és bizony már nincs rajta nagyon hely az ujjlenyomat-olvasónak. Az Apple egész egyszerűen kihagyta az iPhone X-ből, és a Face ID-val helyettesítette, több androidos gyártó pedig a készülék hátoldalán helyezte el az ujjlenyomat-olvasót.

Ezek egyike sem olyan jó megoldás viszont, mint amit a Synaptics mutatott be még a múlt év végén (egyúttal be is jelentette, hogy készen áll a tömeggyártásra): a kijelző alá tett ujjlenyomat-szkennert. Az első cég, amelyik élt ezzel a lehetőséggel a kínai Vivo lett, és el is hozta az idei CES-re okostelefonját, amelynél már a megjelenítőben bújik meg az ujjlenyomat-olvasó. A gyártó a telefon alsó részének „halott közepére” tette, ezt a részt egyébként a legegyszerűbb elérni a hüvelykujjal, ha valaki a kezében tartja a telefont.

©

Nem az elterjedt kapacitív, hanem optikai érzékelőről van szó, ami – legalábbis egyelőre – csak az OLED-kijelzőkkel kompatibilis. Amikor az érzékelőt bekapcsolják, akkor csak a vele kapcsolatban lévő pixelek világítanak, megvilágítva, majd felismerve az ujjlenyomatot.

A Synaptics megoldása 0,7 másodperces válaszidőt ad a hitelesítéshez, ami azért valamivel rosszabb, mint a legjobb kapacitív érzékelők válaszideje (0,2 másodperc). A Vivo egyelőre csak annyit árult el telefonjáról, hogy 2018 első felében indul majd a tömeggyártása, de egyelőre még márkaneve sincsen. Jó lesz sietni, ha a kínai cég tartani akarja az elsőségét, idén ugyanis egyre több telefonban fog megjelenni a Synaptics technológiája.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kinyitotta a prostituált az ajtót, nekiesett késsel a vendég Budapesten

Kinyitotta a prostituált az ajtót, nekiesett késsel a vendég Budapesten

Ungár: Szájer nem a politikába, hanem a titkolózásba fáradt bele

Ungár: Szájer nem a politikába, hanem a titkolózásba fáradt bele

SZFE-s sztrájkbizottság: 64 napja nem ül le velünk senki tárgyalni

SZFE-s sztrájkbizottság: 64 napja nem ül le velünk senki tárgyalni