szerző:
hvg.hu

A 11-es Chromebook újfent üzemidővel kapcsolatos tulajdonságai miatt lehet remek vétel a hordozhatóságot preferálók számára. De a hosszú üzemidő bizony komoly megalkuvást kíván.

A CES 2018 technológiai szakkiállítás apropóján új notebookkal jelentkezett az Acer. A Chromebook 11 csábereje nem a gigabájtokban keresendő, hanem az üzemidőben: a gyártó ígéretei szerint egyetlen töltéssel 10 órán át lehet nyúzni, ráadásul sokkal csöndesebb is lett. Előbbit persze illik fenntartásokkal kezelni, hiszen teljes terhelés során minden bizonnyal jóval kisebb üzemidővel számolhatunk a Windows helyett Chrome OS-t futtató gép esetében.

Ami a megalkuvást illeti: a gép egy 11,6 colos, mindössze 1366x768 felbontású kijelzőt kapott, ami a jelenleg piacon lévő olcsóbb mobilok felbontásához képest is jócskán gyengébb, full HD-s képminőségről pedig ne is álmodjunk, ez a panel ilyesmit nem tesz lehetővé.

©

A készülékbe az Acertől megszokott módon ismét Celeron processzor, valamint típustól függően 2/4GB-nyi RAM került, képes Bluetoothon keresztül kommunikálni és 802.11ac-s wifi-szabványt is kapott. Tárhely tekintetében 16 vagy 32GB-os, ami megint csak nem túl izmos, de ezt a gépet egyébként sem adattárolásra találták ki, de böngészésre, YouTube-videók nézésére és hasonló tevékenységekre viszont tökéletesen alkalmas. Szinte pehelykönnyű és egy táskában is könnyen elfér, hála a valóban vékony kialakításnak.

De másban is jó: az androidos alkalmazásokat is futtatni képes készülékből érintőképernyős változat is lesz, ráadásul két 3.0-ás és két 3.1-es USB-csatlakozót is kapott, ez utóbbiból a C típusút – ezek nem annyira megszokottak egy alapvetően 249 eurós (nagyjából 77 ezer forintos) árcédulájú számítógépnél.

©

Mielőtt azonban valamelyik webshopra kattintana, nem árt tudni, hogy hazánkban egyik gyártónál sem kaphatók Chromebookok, de némi ráfizetéssel már Magyarországra is rendelhetők. Ez esetben csak a szállítási költséget kell kifizetni, ez az összeg pedig legrosszabb esetben is 10-15 ezer forintos extra ráfordítást jelenthet. Ezt – valamint az EU-n belüli vámmentességet is – figyelembe véve a végösszeg 90 ezer forint körül jöhet ki, ami továbbra is igen barátságos összeg egy ilyesmi üzemidőt nyújtó gépért. Márciusig viszont még várnia kell, a laptop csak akkor lesz kapható.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szerdán Belgrádban járt az Orbánt is szállító luxusgép

Szerdán Belgrádban járt az Orbánt is szállító luxusgép

Titokzatos jótevő tartja lázban a francia nagyváros lakóit

Titokzatos jótevő tartja lázban a francia nagyváros lakóit

Erdei kisvasutak kapnak milliókat

Erdei kisvasutak kapnak milliókat

Mi mindent kérhet egy terhes nő a munkahelyétől?

Mi mindent kérhet egy terhes nő a munkahelyétől?

Hogyan bírhatja ki az euró, ami Olaszországban történik?

Hogyan bírhatja ki az euró, ami Olaszországban történik?

Részeg mosómedvék terrorizálták egy amerikai kisváros lakóit

Részeg mosómedvék terrorizálták egy amerikai kisváros lakóit