szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új lopakodó fejlesztésén dolgozó Boeing az SR-71 Blackbirdöt nyugdíjazná, ami "csak" 4000 km/h-s sebességre képes.

Az amerikai Lockheed Martin nevű hadiipari vállalat évek óta fejleszti az SR-72-es gépét, amely méltó utódja lehet a szintén a Lockheed által fejlesztett SR–71 Blackbirdnek. Ugyanakkor nem ők az egyetlenek, akik egy hiperszonikus kémrepülő fejlesztésén dolgoznak. A Boeing a napokban egy korai tervet mutatott arról, milyen lehet az általuk fejlesztett gép.

A gép a Boeing X-51 Waverider pilóta nélküli hiperszonikus repülőgép tovább fejlesztett változata lehet. Méretét tekintve ugyanolyan hosszú lenne, mint a Blackbird, ám annak 3.2 Mach (vagyis a hangsebesség 3,2-szeresét jelentő) sebességhez képest több mint 5 Mach-kal menne – számolt be róla az Aviation Week.

A részletes tervek kidolgozása egyelőre várat magára, a Boeing ugyanis csak akkor lépne tovább, ha az amerikai katonai fejlesztési ügynökség, a DARPA őket választaná ki az új gép elkészítésének feladatára.

©

A fejlesztéssel azonban nemcsak a hadsereg járna jól, később a polgári repülésben is megjelenhetne. Erre a Concorde nyugdíjazása óta várunk – igaz, a NASA már tesztel egy ilyen gépet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két legyet egy csapásra: kényelmesebb és takarékosabb is az okosotthon

Két legyet egy csapásra: kényelmesebb és takarékosabb is az okosotthon

Karácsony: A saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet

Karácsony: A saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet

Az én hetem: Péterfy Gergely szerint az oltáshomály lett a sztenderd

Az én hetem: Péterfy Gergely szerint az oltáshomály lett a sztenderd