szerző:
hvg.hu

Olyan anyagot fedezett fel egy japán kutató, amelynek mindenki örülhet: a leginkább szuperhősök képességeit idéző üveg "gyógyulási folyamata" még csak emberi beavatkozást sem igényel.

Valljuk be, ha mi magunk nem is voltunk még elszenvedői, ismerőseink/barátaink révén mindannyian megtapasztaltuk már a berepedt vagy rosszabb esetben szilánkosra tört kijelző során jelentkező (emberi) fájdalmat. Elég egy óvatlan pillanat, egy-egy szerencsétlenül sikerült landolás akár „végzetes” is lehet mobilunkra nézve, a helyzetet ráadásul nagyban nehezíti, hogy a ma kapható készülékek alkatrészeihez meglehetősen borsos áron lehet hozzájutni, a javítási költségekről már nem is beszélve.

Az ilyen és ehhez hasonló problémákat hivatott megoldani a Tokiói Egyetem legújabb büszkesége, melyet az intézmény egyik diákja fedezett fel, a The Guardian szerint véletlenül: Yu Yanagisawa ragasztóval kísérletezett, amikor az újonnan keletkezett anyag élei egymáshoz tapadtak, 30 másodperc után pedig teljesen megszilárdultak.

A beszámolóból kiderült, egy polimer típusú üveg speciális válfajáról, a poliéter-tioureáról van szó, amely megfelelő nyomóerő kifejtése esetén a kijelzőn keletkezett repedéseket, súlyosabb töréseket egyaránt korrigálni képes. Az anyag különleges tulajdonságainak hála ráadásul nem igényel melegítést vagy különösebb emberi beavatkozást, az elemek szobahőmérsékleten képesek kölcsönhatásba lépni egymással – és épp emiatt olyan jelentős a felfedezés.

A kutatást végző professzor, Takuzo Aida szerint a kis tömegű anyag leginkább mobiltelefonoknál tehet jó szolgálatot, de más, törékeny eszközöknél is hiánypótló fejlesztés lehet majd.

Hasonló megoldás már most is létezik, a 2015-ben piacra dobott LG G Flex 2 telefonjának hátlapja olyan speciális bevonatot kapott, mely másodpercek alatt képes eltüntetni magáról az akár nagyobb karcolásokat is. Igaz, a kijelzőt ért sérülésekkel az nem tudott mit kezdeni. Egyébként ilyen látványosan működött.

Ha ez érdekes volt és máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Balogh Csaba Tech

Betört a telefonja kijelzője? Nem indul a laptop? Olcsón is megúszható, csak időben kell lépni

Egy húszezer forintos mobilnál is rosszul tud esni, ha elromlik, betörik a képernyője vagy ellopják a készüléket. A drágább telefonok, laptopok és háztartási gépek esetén pedig még többet kell ilyenkor fizetni a javításra vagy pótlásra. Olcsóbb megoldás van, a mobilszolgáltatóknál és az elektronikai áruházláncoknál is. Egy feltétele van csak: magunk ellen kell fogadni.

Már a magyarok is használhatják a Facebook új, mozizós funkcióját

Már a magyarok is használhatják a Facebook új, mozizós funkcióját

Menyasszonya szeme láttára esett össze a csornai focista

Menyasszonya szeme láttára esett össze a csornai focista

Budapest rengeteg pénzt kap a közlekedés fejlesztésére, de a fővárosnak ehhez nem sok köze lehet

Budapest rengeteg pénzt kap a közlekedés fejlesztésére, de a fővárosnak ehhez nem sok köze lehet

Oroszlánkölyköt találtak a párizsi Champs-Élysées-n

Oroszlánkölyköt találtak a párizsi Champs-Élysées-n

Németh Szilárd már kitöltötte a nemzeti konzultációt - fotó

Németh Szilárd már kitöltötte a nemzeti konzultációt - fotó

Listára tették az áprilisi kampánypénzzel tartozókat, ismert arcok is vannak rajta

Listára tették az áprilisi kampánypénzzel tartozókat, ismert arcok is vannak rajta