szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan anyagot fedezett fel egy japán kutató, amelynek mindenki örülhet: a leginkább szuperhősök képességeit idéző üveg "gyógyulási folyamata" még csak emberi beavatkozást sem igényel.

Valljuk be, ha mi magunk nem is voltunk még elszenvedői, ismerőseink/barátaink révén mindannyian megtapasztaltuk már a berepedt vagy rosszabb esetben szilánkosra tört kijelző során jelentkező (emberi) fájdalmat. Elég egy óvatlan pillanat, egy-egy szerencsétlenül sikerült landolás akár „végzetes” is lehet mobilunkra nézve, a helyzetet ráadásul nagyban nehezíti, hogy a ma kapható készülékek alkatrészeihez meglehetősen borsos áron lehet hozzájutni, a javítási költségekről már nem is beszélve.

Az ilyen és ehhez hasonló problémákat hivatott megoldani a Tokiói Egyetem legújabb büszkesége, melyet az intézmény egyik diákja fedezett fel, a The Guardian szerint véletlenül: Yu Yanagisawa ragasztóval kísérletezett, amikor az újonnan keletkezett anyag élei egymáshoz tapadtak, 30 másodperc után pedig teljesen megszilárdultak.

A beszámolóból kiderült, egy polimer típusú üveg speciális válfajáról, a poliéter-tioureáról van szó, amely megfelelő nyomóerő kifejtése esetén a kijelzőn keletkezett repedéseket, súlyosabb töréseket egyaránt korrigálni képes. Az anyag különleges tulajdonságainak hála ráadásul nem igényel melegítést vagy különösebb emberi beavatkozást, az elemek szobahőmérsékleten képesek kölcsönhatásba lépni egymással – és épp emiatt olyan jelentős a felfedezés.

A kutatást végző professzor, Takuzo Aida szerint a kis tömegű anyag leginkább mobiltelefonoknál tehet jó szolgálatot, de más, törékeny eszközöknél is hiánypótló fejlesztés lehet majd.

Hasonló megoldás már most is létezik, a 2015-ben piacra dobott LG G Flex 2 telefonjának hátlapja olyan speciális bevonatot kapott, mely másodpercek alatt képes eltüntetni magáról az akár nagyobb karcolásokat is. Igaz, a kijelzőt ért sérülésekkel az nem tudott mit kezdeni. Egyébként ilyen látványosan működött.

Ha ez érdekes volt és máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balogh Csaba Tech

Betört a telefonja kijelzője? Nem indul a laptop? Olcsón is megúszható, csak időben kell lépni

Egy húszezer forintos mobilnál is rosszul tud esni, ha elromlik, betörik a képernyője vagy ellopják a készüléket. A drágább telefonok, laptopok és háztartási gépek esetén pedig még többet kell ilyenkor fizetni a javításra vagy pótlásra. Olcsóbb megoldás van, a mobilszolgáltatóknál és az elektronikai áruházláncoknál is. Egy feltétele van csak: magunk ellen kell fogadni.

Radar360: Mától tesztelik itthon a tanárokat, az USA-ban heteken belül olthatnak

Radar360: Mától tesztelik itthon a tanárokat, az USA-ban heteken belül olthatnak

Ritka meteorit zuhant egy férfi kertjébe, egyből milliomos lett

Ritka meteorit zuhant egy férfi kertjébe, egyből milliomos lett

Naponta 500 egyetemista segíti a koronavírus-tesztelést

Naponta 500 egyetemista segíti a koronavírus-tesztelést