szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple nemrég közölte a cég legfrissebb eladási adatait, amiből kiderült, 1 millióval kevesebb iPhone fogyott 2017 utolsó negyedévében, mint 2016-ban ugyanekkor. Sokan az iPhone X két hónapos csúszására fogják a dolgot, pedig a probléma komolyabb, mint elsőre tűnik.

Különös beszámolót tett közzé 2017 utolsó negyedéves teljesítményéről az Apple. A cég csütörtöki közlése szerint ugyanis úgy értek el rekord árbevételt (88,3 milliárd dollár) és rekord adózott eredményt (20 milliárd dollár), hogy közben nagyjából 1 millióval kevesebb iPhone fogyott tavaly, mint 2016 utolsó negyedévében. A változás azonban jóval fontosabb jel, mint azt elsőre gondolnánk.

Az Apple szakítva a hagyományokkal 2017-ben nem szeptemberben, hanem novemberben mutatta be a jubileiumi iPhone X-et, amiről egy dolgot már a megjelenése előtt ki lehetett jelenteni: drága lesz. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Magyarországon – szolgáltatófüggetlenül – 380 ezer forintnál kezdődik (!) az iPhone X árazása, de még az Egyesült Államokban sem lehet (nettó) 999 dollárnál olcsóbban megúszni a vásárlást. Ez bizony nem kevés pénz, még akkor sem, ha Tim Cook szerint valójában egy olcsó készülékről van szó, és csupán „pár” remek kávéról kellene lemondanunk miatta.

©

A szakemberek szerint viszont a készülék ára sokkal inkább közrejátszott az iPhone-eladások csökkenésében, mint a későbbi bemutató. Ezt – ha nem is nyíltan, de – az Apple is megerősítette, a cég ugyanis a következő hónapokra a vártnál szerényebb keresletet jósol. Márpedig ha a csökkenő eladások oka csak a későbbi bemutató lenne, akkor a következő hónapokban épp, hogy nőnie kellene a keresletnek.

Jeff Fieldhack, a Counterpoint nevű cég kutatási igazgatója a BBC-nek úgy nyilatkozott, az Apple-nek az iPhone magas ára miatt a következő időszakban nagyon nehéz lesz fenntartani a korábbi eladási számokat. A jövőben így a kulcskérdés az lesz, mennyire lesz képes betörni a cég az új piacokra.

One more thing

Ugyanakkor a kereslet csökkenését nem lehet egyértelműen a magas árnak betudni, emellé betársul még egy fontos tényező is. A jublieumi iPhone X érkezését ugyanis óriási várakozás előzte meg, hiszen az első iPhone megjelenése szó szerint megváltoztatta a mobilipart (is), a közönség pedig most is valami hasonló dobást várt a cégtől.

©

Ez azonban nem jött. Bár az ujjlenyomat-olvasót Face ID-ra, a kijelzőt pedig (majdnem) keretmentes kijelzőre cserélték, összességében olyan újdonságot nem hozott a mobil, mint amit vártak tőle. Ez a fajta technológiai "egy helyben toporgás", valamint a készülék magas ára pedig már együttesen afelé a döntés felé terelte a vásárlókat, hogy platformot váltsanak.

Csak az iPhone nem megy

Szintén az iPhone iránti rajongás csökkenését mutatja az is, hogy míg a mobilból 1 millióval kevesebb kelt el 2016 utolsó negyedévéhez képest, az iPad- és Mac-eladások is növekedni tudtak. Előbbi 13,1 millióról 13,2 millióra, míg utóbbi 5,1 millióról 5,4 millióra. Tim Cook szerint pedig a hamarosan érkező HomePodért is komoly kereslet várható.

©

Mindezek ellenére is egyelőre túlzás lenne azt állítani, hogy leáldozóban van az iPhone-oknak, hiszen ha van cég, amelyik képes mindig valami extra újdonságot előhúzni a kalapból, akkor az az Apple. A következő egy év eladási számai, illetve a következő iPhone iránti kereslet ugyanakkor nagy mértékben meghatározhatja, merre menjen tovább a cég.

Az biztos, hogy a mostaninál ütősebb fejlesztés, ugyanakkor alacsonyabb ár kell a soron következő készülékeknél ahhoz, hogy újra kapkodjanak az Apple telefonjaiért.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lassan, de csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Lassan, de csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Könnyebben és gyorsabban kaphatnak kártérítést az üdülési joggal pórul járt vevők

Könnyebben és gyorsabban kaphatnak kártérítést az üdülési joggal pórul járt vevők

Kínában most látták elérkezettnek az időt az eredeti VW Bogár lemásolásához

Kínában most látták elérkezettnek az időt az eredeti VW Bogár lemásolásához