szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meglepő számokkal szembesít a Symantec éves kiberbiztonsági jelentése: rengeteg felhasználót ért valamilyen atrocitás a múlt évben a számítógépes bűnözők részéről.

A közösségi oldalakon lógó millenniumi (Y + Z) generáció tagjainak 69 százaléka esett már számítógépes bűnözés áldozatául az Egyesült Államokban, de a teljes számítógépező lakosságnál sem rózsás a helyzet: a felnőtt internetező populáció több mint a felét (nagyjából 143 millió embert) érintett valamilyen rosszindulatú program, vírus, kémszoftver, zsarolóvírus vagy adathalász átverés az elmúlt évben – derül ki a Symantec 2017-re vonatkozó felméréséből, amelyet persze nemcsak az Egyesült Államokban végzett, hanem a világ 20 másik országában.

A Norton Cyber Security Insights jelentés így arra is kitért, hogy globálisan már 978 millió olyan internet-használóról beszélhetünk, akikhez valahogyan hozzáférhettek a számítógépes bűnözők. A leggyakoribb incidensek a következők voltak: vírusfertőzés (53 százalék), hitelkártya-visszaélés (38 százalék), jelszólopás (34 százalék), illetéktelen hozzáférés a felhasználó valamelyik fiókjához (34 százalék), átverés online vásárláskor (33 százalék), csaló e-mailekre vagy érzékeny személyes információkra kattintás miatti csalás (32 százalék). Mindezek eredményeként a számítógépes bűnözés áldozatául esett fogyasztók globálisan 172 milliárd dollárt veszítettek, áldozatonként átlagosan 142 dollárt.

©

A veszteségek főleg abból adódtak, hogy a felhasználók félvállról vették adatik biztonságát. A jelentés szerint például a kiberbűnözés által érintett amerikai felhasználók 60 százaléka legalább egy jelszavát megosztotta másokkal. De nem sokkal jobb a helyzet globálisan: ott a felhasználók 58 százalékára igaz ez. Az amerikai felhasználók 24 százaléka használ egyetlen jelszót több online fiókra is, viszont a baby boomer generáció (a mai 50-70 évesek) 69 százaléka tudja, mennyire veszélyes az egyetlen jelszó használata, kár, hogy 24 százalékuk papírra leírva őrzi a jelszavakat.

A Symantec azt javasolja az internetes biztonság érdekében, hogy néhány havonta változtassuk meg a jelszavainkat, ne használjuk ugyanazt a jelszót több oldalon, ne osszuk meg a jelszavainkat, és használjunk víruskereső programokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet

800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet

Újítás a notebookoknál: láthatatlan kamerát tenne a képernyőbe a Samsung

Újítás a notebookoknál: láthatatlan kamerát tenne a képernyőbe a Samsung

A felső párezer kombija: Porsche Panamera-menetpróba

A felső párezer kombija: Porsche Panamera-menetpróba