szerző:
hvg.hu

A NASA marsjárója több mint 5 évvel ezelőtt landolt a Mars felszínén, azóta pedig nagyjából 18 kilométert tett meg. A téli évszak tiszta légkörét kihasználva most egy csodás panorámaképet készített a robot.

Újabb meglepetéssel rukkoltak elő a napokban a NASA kutatói: az amerikai űrügynökség honlapján több fotót is közöltek, ezúttal azonban nem egy aszteroidáról, hanem a Marsról.

A Curiosity nevű marsjáró még 2017 októberében készítette azokat a felvételeket, amelyek a bolygó téli felszínét ábrázolják. A kis robot jelenleg a Gale-kráter közepén, a mintegy 5500 méter magas Mount Sharp környékén, egész pontosan a Vera Rubin magaslatnál jár. Innen készített 16 csodás felvételt, amit aztán egy lenyűgöző panorámafelvételbe szerkesztettek össze.

©

A fotókat nem véletlenül készítették tavaly októberben, a marsi tél miatt ugyanis ekkor volt a legtisztább a légkör. Olyannyira tiszta, hogy még a 80 kilométerrel arrébb lévő hegycsúcsot is látni lehet.

A Curiosity egyébként 18 kilométert tett meg a 2012-es landolása óta, és már több mint 1850 marsi nap óta dolgozik a vörös bolygó felszínén. (A képeket az 1856. marsi napon készítette.)

A kép bizonyos szempontból manipulált, a NASA szakemberei ugyanis úgy állították be a kamera fehéregyensúlyát, hogy a kép olyan legyen, mintha a földi környezetben készült volna.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Már most idegesítik a karácsonyi dalok?

Már most idegesítik a karácsonyi dalok?

Eső- és pénzhiány: nem kapták meg az előleget, nagy bajba kerültek a gazdák

Eső- és pénzhiány: nem kapták meg az előleget, nagy bajba kerültek a gazdák

Szaddám Huszeinre emlékező tábla jelent meg Londonban, meglepő felirattal

Szaddám Huszeinre emlékező tábla jelent meg Londonban, meglepő felirattal

Bronzérmet nyert a focivébén a magyar hajléktalan-válogatott – videó

Bronzérmet nyert a focivébén a magyar hajléktalan-válogatott – videó

Levideóztuk az első havat a Normafán

Levideóztuk az első havat a Normafán

Tovább csökken a Paksi Atomerőmű teljesítménye

Tovább csökken a Paksi Atomerőmű teljesítménye