szerző:
hvg.hu

Gyors, tetszetős, tudja, amit kell, de ami a legfontosabb, valóban mobilra termett – címszavakban így jellemezhetnénk azt az új böngészőt, mely a telefonról történő internetezést hivatott még kényelmesebbé tenni.

A böngészős appok többsége számos hasznos funkcióval rendelkezik, egy viszonylag régóta fennálló problémára azonban csak néhánynak sikerült maradéktalan megoldást találnia. Nevezetesen arra, hogyan lehet még egyszerűbbé tenni a telefonról való szörfözést, úgy, hogy közben maximum két-három ujjunkat használjuk, ahelyett, hogy a két kezünkkel kellene ügyeskedni. E kevés kivételek sorát erősíti a Cake Web Browser nevű app is, mely teljesen új szereplőként jelent meg mobilra szabott böngészők piacán, máris sikerrel: ötmillió dollárt gyűjtött össze a befektetőktől.

Mivel kész, és nem mellesleg ingyenes termékről van szó, bárki letöltheti a platformnak megfelelő áruházból (az androidos itt, az iOS-verzió pedig itt található, utóbbihoz egy linket küldenek a fejlesztők). Érdemes is kipróbálni: az app különleges felületén minden a gyors és kényelmes böngészést segíti, hála a szem- és ujjbarát elrendezésnek, amikkel pillanatok alatt kézhez kaphatjuk a keresett információt vagy weboldalt. Az alkalmazás legfőbb előnye ugyanakkor nem itt, hanem a már betöltött találatok során mutatkozik meg: mindegy, hogy képet, kifejezést vagy videót keresünk, a Cake az adott kulcsszóra vonatkozó összes fontos oldalt betölti a háttérben (ezért mobilnetről csak óvatosan használjuk), nekünk pedig csak annyi dolgunk, hogy az így megjelenő oldalak között lapozgatva/suhintva megkeressük a számunkra megfelelőt.

A betöltött oldalakat elmenthetjük, ehhez a nagyító melletti kis könyvjelző ikont kell választani, ha úgy döntenénk, hogy később még visszatérnénk ide. De a találatokat – legyen szó fotóról, videóról, egy cikkről – el is küldhetjük másoknak vagy megoszthatjuk e-mailben. Utóbbit szintén a nagyító sávjában találjuk, jobbról az első ikon az. És mondanunk sem kell, mindezt egyetlen kézzel oldottuk meg, mindenféle erőlködés nélkül, kényelmesen.

©

A legtöbb böngészőhöz hasonlóan a Cake is rendelkezik privát szörfözésre alkalmas funkcióval, amit a menüsor jobb szélső ikonját választva érünk el. Ugyanitt kérhetünk újabb ablakot, illetve bal oldalt, de még szintén ezen a felületen találjuk böngészési előzményeinket. Kellemes tény, hogy az app beépített (amúgy ki/be kapcsolható) reklámblokkóval is rendelkezik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brüsszel figyelmeztette az olaszokat: példátlan, amire készülnek

Brüsszel figyelmeztette az olaszokat: példátlan, amire készülnek

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket

Ilyen, amikor egy ország szembenéz a múlttal: az ausztrál kormány hivatalosan bocsánatot kért a pedofília áldozataitól

Ilyen, amikor egy ország szembenéz a múlttal: az ausztrál kormány hivatalosan bocsánatot kért a pedofília áldozataitól

Az új cseh külügyminiszternek nagyon nem tetszik Orbán rendszere

Az új cseh külügyminiszternek nagyon nem tetszik Orbán rendszere

Felejtse el a kávét és a csokit...vagy szurkoljon nagyon-nagyon a tudománynak

Felejtse el a kávét és a csokit...vagy szurkoljon nagyon-nagyon a tudománynak