szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Segélyhívás esetén tehet jó szolgálatot az iOS 11.3-ban megjelenő új funkció, amely a pontosabb helymeghatározás érdekében automatikusan továbbítja a hívófél tartózkodási adatait, például a mentők felé.

Több mindenre is fény derült már az új iOS kapcsán: nemrég megírtuk, hogy a 11.3-as frissítés egy hasznos adatvédelmi funkciót is hoz magával, azelőtt pedig a kód részletei között talált, főként az idei iPadeket érintő utalás miatt került a figyelem középpontjába a várhatóan tavasszal megjelenő szoftververzió. Most újabb funkcióbeli újításról tudunk beszámolni, mellyel alighanem régi adósságát törleszti az Apple.

Az Advenced Mobile Location (AML) névre keresztelt fejlesztés ugyanis a legtöbb androidos telefonon már most is ott van, de az iPhone-okról még hiányzik, az új iOS-szel viszont ez utóbbi készülékek is támogatják majd az elsősorban vészhelyzetben működő szolgáltatást. De miről is van szó?

Az AML lényege, hogy a segélyhívást indító fél telefonja (a GPS és a wifi együttes aktiválásával) automatikusan továbbítja annak tartózkodási helyére vonatkozó adatokat, hogy tényleges veszély esetén még könnyebben lehessen beazonosítaniuk például a mentőknek bajba került embertársukat. A fejlesztés kétségkívül hasznos, hiszen egy-egy ilyen szituációban meglehetősen nehéz feladat pontos információkat adni a vonalban lévő mentőegységeknek, de a szolgáltatás aktiválását követően ezzel többé aligha lesz gond.

A The Verge úgy tudja, hogy a funkció Nagy-Britanniában, Belgiumban, Új-Zélandon, Svédországban, Litvániában, továbbá Ausztria bizonyos pontjain lesz használható. Úgy tűnik tehát, hogy hazánk kimarad az első körből. Ez persze nem azt jelenti, hogy később, újabb országok bevonásával ne aktiválják majd például a magyar felhasználók körében is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Nyílt Facebook-csoport alakult, tagjaik a “lepattanó” vakcinákra vadásznak

Nyílt Facebook-csoport alakult, tagjaik a “lepattanó” vakcinákra vadásznak