szerző:
hvg.hu

Némi kreativitással valóban tetszetős képeket lehet készíteni az Instagramon, csakhogy egy most megjelent videó ennek éppen az ellenkezőjét sugallja: a felhasználók jelentős része lényegében másokat utánozva igyekszik még több lájkra szert tenni, ahelyett, hogy saját fantáziájára támaszkodna.

Valóban beszédes, ugyanakkor kicsit lesújtó videót tett közzé egy Oliver Kmia nevű filmkészítő. A felvétel arra próbál utalni, hogyan homogenizálja a kreativitást, és gyakorol szemmel látható hatást a kollektív viselkedésre az Instagram.

A filmes – a The Verge beszámolója szerint – éppen Rómában járt, amikor elszomorodva látta, hogyan teszi rabjává az embereket az online világ, miután a turistacsoport tagjait kivétel nélkül egyetlen dolog izgatta: minél több fotót készíteni a látottakról, majd azokat rögvest megosztani másokkal. És ha azt hinnénk, hogy a fotózás valamiféle lenyomat megőrzése céljából zajlott, tévedünk, Kmia szerint ugyanis ezen emberek többségét kizárólag „a lájkok utáni rohangálás” motiválta – mint bizonyára a legelvakultabb instagramozókat is.

A videó egyébként remekül mutatja be azt is, hogyan áldozzák fel egyesek a kreativitást a lájkszerzés oltárán: ahelyett, hogy saját fantáziájukra támaszkodnának, mások szokásait igyekeznek – durva megfogalmazással élve – lemásolni. Utóbbit a videón megjelenő, kis különbséggel ugyan, de lényegében kivétel nélkül ugyanarra a tematikára hajazó képek sokasága is igazolja. A legszembetűnőbbek az utazással és a bikini mutogatásával kapcsolatos tartalmak, azoknál ugyanis rendre ugyanazokat a dolgokat lehet felfedezni. A bikinisnél például vékony lányokat, gyakorlatilag ugyanabban a felállásban: behúzott has, kacér mosoly, egyik láb oldalra, fenék kitolva.

A videót készítő Kmia egyébként azt mondja, a kísérlet során számos olyan fiókkal is találkozott, amelyet eddig még nem hálózott be a tipikus "instagramos klisé".

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Kétezer eurós könyvtári bírság másfél hónapos késésért

Kétezer eurós könyvtári bírság másfél hónapos késésért

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Árulkodó Microsoft-szabadalom: mégis csak lesz újra windowsos telefon? Ráadásul összehajtható?

Árulkodó Microsoft-szabadalom: mégis csak lesz újra windowsos telefon? Ráadásul összehajtható?

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!

Tóta W. Árpád: Így múlik el

Tóta W. Árpád: Így múlik el