szerző:
hvg.hu

Visszatért az internetre a „nigériai herceg” típusú csalás, igaz, kissé más köntösben, és a kriptopénzek körüli fejhajtást meglovagolva.

Ezúttal nem egy szegény nigériai herceg kér pénzt a jószívű netezőktől, hanem olyan hírességek, mint Elon Musk vagy John McAfee. Pontosabban nem ők, hanem azok a kiberbűnözők, akik visszaélnek a nevükkel.

Olyan üzenet jelent meg a Twitteren, amelyben például Elon Musk kéri azt, hogy adjunk át neki 0,025 bitcoint, hogy azután azoknak, akik ezt gyorsan megteszik, 0,5 bitcoint küldjön vissza. Hihetetlen, hogy egyáltalán elhiszi valaki, hogy Musk majd ilyennel tölti az idejét.

©

Az újfajta csalás február elején ütötte fel a fejét a neten, és a csalódott kriptopénz-tulajdonosokra vadászik. A Wired által idézett példában, a John McAfee nevével visszaélő csaló egészen rövid idő leforgása alatt 0,184 bitcoint gyűjtött így össze, ami – cikkünk írásakor – 1452 dollárt (azaz nagyjából 370 ezer forintot ér), azért ez nem rossz pénz néhány óra alatt.

©

A Dallas Hacker Association kutatója szerint a csalók azokat vették célba, akiket rosszul érint a kriptopénzek jelenlegi bedőlése, és most kapkodnak fűhöz-fához, hogy ne érje veszteség őket. Egyébként nemcsak a bitcoinnal kapcsolatban terjed a csalás, vannak, akik a Litecoint és az Ethereumot szemelték ki, a módszerek mindenesetre ugyanazok, mint a bitcoin esetében.

Most már csak az a kérdés, hogy hányan fognak bedőlni az új „nigériai hercegnek”, és vajon a Twitter tesz-e valamit a csalók ellen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Kutya módot” ígér a Teslákba Elon Musk

„Kutya módot” ígér a Teslákba Elon Musk

Genetikusok szerint a honfoglalók ősei hunok voltak – megjelent a tanulmány

Genetikusok szerint a honfoglalók ősei hunok voltak – megjelent a tanulmány

Mosolyra hangolva: teszten a Citroen C3 Aircross

Mosolyra hangolva: teszten a Citroen C3 Aircross

Postai csomagba rejtett bombát küldtek Soros Györgynek

Postai csomagba rejtett bombát küldtek Soros Györgynek

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Baleset az Ajtósi Dürer soron