szerző:
hvg.hu

Elérhetővé vált a VLC harmadik főverziója, amelynek újdonsága például, hogy alacsony CPU-használat mellett is képes 4K-s videókat lejátszani. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

Sokan talán nem is tudnak róla, de február 1-je különleges dátum az informatika történetében. 2001-ben ugyanis ezen a napon jelent meg a VLC Media Player legelső verziója, ami szép lassan a világ legjobb nyílt forráskódú, keresztplatform média-lejátszójává nőtte ki magát. Az idei évben pedig már 17 éves lett a VLC, a fejlesztők pedig – ha megkésve is, de – közzétették a lejátszó eddigi legnagyobb frissítését, amit mostantól erre a linkre kattintva bárki letölthet.

A VLC 3.0-a androidos eszközökre, iPhone-ra és iPadre, Chrome OS-ra, Android TV-re, Linuxra, macOS-re, Apple TV-re és Windowsra is elérhető, így nem is csodálkozunk azon, hogy nem sikerült pont február 1-jére elkészülni vele. A Chromecastra készült program ugyanakkor még csak béta verzióban létezik, és csak androidos eszközökön, valamint Chromebookon működik.

Az új médialejátszó többek között lehetővé teszi a 4K-s és 8K-s videók dekódolását is alacsony processzorhasználat mellett, és támogatja a 360 fokos videók és hangok lejátszását is.

A felhasználók emellett mostantól a VLC-n keresztül is böngészhetnek a helyi hálózat meghajtóin, az új feliratkezelő motor pedig az összetett szövegelrendezést (Complex Text Layout), valamint a különleges karakterek megjelenítését is támogatja (például az ázsiai nyelvekét).

Az egyik legnagyobb változást a "motorháztető alatt" kell keresni, a fejlesztők szerint ugyanis mindegy, hogy milyen platformon használja valaki a VLC-t, a forráskód gerince minden esetben ugyanaz. Ez nemcsak a fejlesztők számára lehet könnyebbség, de a régebbi eszközökön is stabil működést eredményez. Vagyis mindegy, hogy Windows XP, Android Gingerbread 2.3 vagy iOS 7 fut az eszközön, a VLC működni fog.

©

A felhasználók szempontjából egy másik, igen fontos fejlesztés, hogy az androidos Chromecast és a Chromebookok is megkapták a támogatást, ami rengeteg új felhasználót jelenthet a VLC-nek. Előbbi azért is rendkívül jelentős lépés, mert a VLC Android fejlesztője, Geoffrey Métais szerint ugyanis a Chromecast nem támogatja a helyi médiafájlok lejátszását. Egy youtube-os videó vetítésekor például a YouTube weboldaláról streamel a Chromecast, így a VLC-nek is egyfajta szervernek kell lennie ahhoz, hogy együtt tudjon vele működni. A valós idejű lejátszást viszont nem volt egyszerű így kivitelezni, a telefonok ugyanis jóval kevésbé erősek, mint egy számítógép.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Tipp: így mentheti le a gépére a YouTube-ról a videókat

Több mint 15 éve jelent meg a VLC médialejátszó, és az idővel (no meg a számos javítással, fejlesztéssel) a legjobb nyílt forráskódú, keresztplatform lejátszóvá vált. Az alábbiakban egy kevéssé ismert funkcióját mutatjuk be.

Puzsér miatt jelentkezett be egy új jelölt a főpolgármesteri posztra

Puzsér miatt jelentkezett be egy új jelölt a főpolgármesteri posztra

300 forintért is van hasonló, 11 ezerért adhatja az Apple az átlátszó iPhone-tokot

300 forintért is van hasonló, 11 ezerért adhatja az Apple az átlátszó iPhone-tokot

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

Hatos lottó: Dan Brown-regénybe illő számokat húztak

Hatos lottó: Dan Brown-regénybe illő számokat húztak

Ha azt hitte, hogy a külföldön megütött lottónyeremény után nem kell itthon adóznia, van egy rossz hírünk

Ha azt hitte, hogy a külföldön megütött lottónyeremény után nem kell itthon adóznia, van egy rossz hírünk

Elhunyt a Benetton egyik alapítója

Elhunyt a Benetton egyik alapítója