szerző:
hvg.hu

Több Facebook-felhasználó is azt tapasztalta, hogy a kétfaktoros azonosításhoz megadott biztonsági mobilszámra – ami legtöbb esetben mindenkinek a mindennapokban használt telefonszáma – nem csak a belépéshez szükséges biztonsági kód, de egyre több értesítés is érkezik.

Egy ideje már a Facebook is lehetővé teszi a felhasználói számára, hogy beállítsák a kétfaktoros azonosítást. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha valaki attól tart, hogy esetleg feltörik a fiókját és kutakodnak benne, akkor a "hagyományos" felhasználó név-jelszó páros beírása mellett azt is megadhatja, hogy a telefonszámára SMS-ben egy kódot küldjön a rendszer, amit szintén be kell írni a bejelentkezéskor ahhoz, hogy beléphessünk a közösségi oldalra. Úgy tűnik azonban, hogy ez a megoldás másra is jó. Sajnos.

A Gizmodo beszámolója szerint a megadott mobilszámra nemcsak a belépéskor generált kódot, de olyan értesítéseket is küld a Facebook, ami arra buzdítja a felhasználót, hogy lépjen be az oldalra. Egyszerűbben fogalamzva: spameket küld a Facebook.

A cikk szerzője még 2017 nyarán kapott először ilyen üzenetket, amikor egy másik profilt is létrehozott az oldalon, de csak ritkán jelentkezett be vele. Először csak egy-két üzenetről volt szó, most januárban viszont már hat ilyen értesítést kapott. Hasonló módon járt egy másik felhasználó is, aki Twitteren tett közzé egy képernyőképet a spamekről. Ráadásul amikor azokra "válaszolt", az általa írt üzeneteket a Facebook posztolta a hírfolyamba.

A cikk írója is kipróbálta, mi történik, ha válaszol a Facebook üzenetére. Kiderült, az általa elküldött "válasz" a főnöke egy két héttel korábban kiposztolt nyaralós fényképe alatt, kommentként jelent meg.

A magunk részéről egyelőre ilyet nem tapasztaltunk, ám ha valaki mégis hasonló problémát észlelne, az a Beállítások - Biztonság és bejelentkezés - Kiegészítő biztonsági funkciók beállítása menüpontnál állíthatja be a kétfaktoros azonosítás be- és kikapcsolását.

©

A Gizmodo szerint mindez egyfajta "kétségbeesett" próbálkozás is lehet a Facebook részéről, hogy megtartsa a felhasználóit, ugyanis a legfrissebb felmérések szerint csak tavaly mintegy 2,8 millió, 25 év alatti felhasználót veszített el a közösségi oldal az Egyesült Államokban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lélegzetelállító klipben tért vissza az ukrán balettművész

Lélegzetelállító klipben tért vissza az ukrán balettművész

275 milliárd forintot utaltak Magyarországra a tartósan külföldön élők

275 milliárd forintot utaltak Magyarországra a tartósan külföldön élők

Macedón miniszterelnök: Gruevszkit elrabolhatták

Macedón miniszterelnök: Gruevszkit elrabolhatták

Károly herceg kitüntette Tom Hardyt

Károly herceg kitüntette Tom Hardyt

"Gyakorlatilag felmelegítjük a bolygót, ami megakadályoz bennünket a szaporodásban"

"Gyakorlatilag felmelegítjük a bolygót, ami megakadályoz bennünket a szaporodásban"

Iron Maiden, Depeche Mode, Limp Bizkit – itt a VOLT-aftermovie

Iron Maiden, Depeche Mode, Limp Bizkit – itt a VOLT-aftermovie