szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Júliusban két újabb ígéretes okoshangszóróval ismerkedhet meg a világ. Ami érdekes: a Facebook áll mögöttük.

Két okoshangszóróval is kirukkol idén a Facebook – írja a Digitimes. A két modellnek, Aloha és a Fiona kódnevű eszközöknek az LG Displayhez köthető 15”-es érintőképernyőjük lesz, és júliusban érkeznek. Az ellátási lánc forrásai szerint korábban májusi premierben gondolkozott a Facebook, de azután az átütemezés mellett döntöttek, hogy legyen elég idő tökéletesíteni a hangminőséget és a szoftvert. A Facebook Building 8 hardverlaboratóriumában készülő eszközök közül várhatóan az Aloha lesz a fejlettebb.

Az Aloha (amelynek a hivatalos neve állítólag Portal lesz) elfogadja majd a hangparancsokat. Az eszköz elején lévő széles látószögű lencsének, illetve az arcfelismerési képességnek köszönhetően tudja majd azonosítani a felhasználót, ha az belépne a legnagyobb közösségi oldalra. A Facebook már alá is írta a licencszerződést a Sonyval és a Universal Musickal a megfelelő zenei és alkalmazáskínálat érdekében.

A piaci megfigyelők úgy vélik, hogy a notebook-méretű, nagyfelbontású érintőképernyő és az intelligens kameratechnológiai lehetnek a Facebook-eszközök ütőkártyái, amelyekkel felvennék a versenyt az Amazon legkelendőbb készülékével, a „csak” 7”-es Echo Show-val. A Facebook intelligens hangszórói csak az első termékei a cég nagyszabású elképzelésének, amely szerint az elkövetkező öt esztendőben megteremtené saját, fogyasztói videoeszközöket tartalmazó ökoszisztémáját.

A Facebook belépése tovább erősíti majd ezt, az amúgy nehézsúlyú játékosokat (Amazon, Google, Apple, Alibaba) tömörítő területet: a Canalys piackutató cég szerint az okoshangszórók száma várhatóan megduplázódik ebben az évben, több mint 50 millió egység talál majd gazdára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!