szerző:
hvg.hu

A Nanyangi Műszaki Egyetem kutatói néhány hete már sikerrel tesztelték az eljárást, amivel "felújíthatók" lesznek az akkumulátorok. Az Apple, a Samsung és a Panasonic és élénken érdeklődik iránta.

Talán még soha nem fejlődött annyira gyorsan a bennünket körülvevő technológia, mint az utóbbi egy-másfél évtizedben, nagy kérdés azonban, hogy mindezt meddig lehet fenntartani. A további fejlődésnek ugyanis egyre inkább a jelenlegi akkumulátor-technológia szab gátat: az akkumulátorok kapacitását (méretük miatt) nem lehet a végtelenségig növelni, az alapanyagból sem áll rendelkezésre végtelen mennyiségű készlet, az eszközök pedig idő után veszítenek kapacitásukból, így egyre kevesebb áramot képesek tárolni.

A jelenlegi lítium-ion akkumulátorok kapacitása nagyjából 300-500 feltöltési ciklus után az eredeti 80-85 százalékára esik vissza, és az idő előrehaladtával ez csak egyre rosszabb lesz. Egy szingapúri kutatócsoport azonban azt állítja, megoldást találtak a problémára.

©

A Nanyangi Műszaki Egyetem kutatói egy olyan eszközt fejlesztettek ki, ami képes visszaállítani az akkumulátor eredeti kapaciátásának nagyjából 95 százalékát. Mindez óriási jelentőséggel bír, így ugyanis jóval kevesebb akkumulátort kellene gyártani, ami nemcsak a nyersanyag hiányát orvosolná, de a környezetre is jó hatást gyakorolna.

A technológiával jelenleg az elöregedett akkumulátorok kapacitásának 95 százalékát tudják "visszahozni" nagyjából 10 óra alatt. Ettől persze még később ugyanúgy csökken majd a kapacitás, de a műveletet többször is el lehet majd végezni. Mindez nemcsak az okostelefonoknál, táblagépeknél vagy laptopoknál lenne rendkívül hasznos, hanem – és talán ez még fontosabb – az elektromos autóknál is.

A találmány valójában egy egyszerű metóduson alapul: gyakorlatilag egy harmadik elektródot ad az akkumulátorhoz a meglévő kettő mellé, amely képes eltávolítani annak a kémiai anyagnak a lerakódását az elektródákról, ami a kapacitás csökkenését okozza. Ennek köszönhetően újra a régi lehet az akku. A szakemberek állítása szerint tavaly már egy okostelefonhoz készült prototípust is teszteltek, és a módszer bevált.

©

A termék felől már a Panasonic, az Apple és a Samsung is érdeklődik, így csak idő kérdése, mikor kerülhet bele egy-egy új fejlesztésű mobilba a megoldás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat

NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat

Elmarad Curtis nagykoncertje

Elmarad Curtis nagykoncertje

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására