szerző:
hvg.hu

Rengetegen használják a torrentezéshez a μTorrentet. Nekik most érdemes vigyázniuk, a programban ugyanis súlyos sebezhetőséget találtak.

A havi mintegy 150 millió felhasználóval büszkélkedő μTorrent a világ egyik legnépszerűbb torrentkliense. A fejlesztők éppen ezért folyamatosan frissítgetik a szoftvert, időnként pedig még egy-egy újabb, jelentős funkciót is kap a program. A napokban mégis érdemes lehet vigyázni vele, a kliensben ugyanis súlyos biztonsági hibát találtak.

A TorrentFreak beszámolója szerint Tavis Ormandy, a Google Project Zero program egyik szakembere még novemberben fedezett fel egy komoly biztonsági hibát az uTorrentben, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, a hibát azonnal jelezte a BitTorrent felé.

A cégeknek ilyenkor 90 napjuk van arra, hogy javítsák a hibát, mielőtt azt nyilvánosságra hoznák, Tavis azonban hiába várt, nem kapott választ a fejlesztőktől. Január végén aztán Tavis a Twitteren kereste meg Bram Cohent, a BitTorrent rendszer megalkotóját, mert szerinte a cég nem veszi komolyan a felhívását.

©

Pedig a probléma elég súlyos. Tavis szerint ugyanis a μTorrent a távoli vezérlést lehetővé tévő funkcióján keresztül a hackerek képesek lehetnek kódot futtatni a felhasználók számítógépén, a zsarolóvírusok óta pedig pontosan tudjuk, hogy ez mit jelent.

A TorrentFreak szerint bár Tavis a visszajelzés hiánya miatt azt gondolta, nem is figyeltek oda a hibára, a jelek szerint ez nem így van. David Rees, a BitTorrent egyik alelnöke szerint bár a javítás jelenleg még nincs ott a kész verzióban, a béta állapotú frissítésben már megtalálható.

A javítást a Google szakembere is megkapta, aki szerint azonban az korántsem olyan hatékony, mint amilyennek a BitTorrent gondolja. Ettől függetlenül a frissítést hamarosan minden felhasználó megkapja majd, így érdemes lehet figyelni azt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!