szerző:
hvg.hu

A net lassan minden részét behálózó álhírek ellen kívánnak fellépni saját gyártású játékukkal Cambridge-i Egyetem kutatói, nem is akárhogy: először nekünk is hazugságokat terjesztő propagandistáknak kell állnunk, hogy megtapasztaljuk, miként reagál a világ, ha akár egyetlen fals állítást is igazságként próbálunk elterjeszteni. Tanulságos lecke, nem mellesleg ingyen.

Nem kell túl messzire menni, hogy kamugyanús cikkel találja magát szembe az ember, hiszen a közösségi oldalak nagy részén rendszerint találni valamilyen lájkgyűjtést szorgalmazó bejegyzést. Ezek többnyire ártalmatlan, kisebb valótlanságokat állító posztok, de olyanokat is találni, melyek gátlástalan módon, az emberek félelemérzetére rájátszva próbálnak előnyhöz jutni, néha egészen durva állításokat is megfogalmazva.

Egy dologba talán kevesebben gondolnak vele: egy-egy lájkolásukkal, továbbosztásukkal mások gondolkodását is befolyásolhatják, egyfajta antidemokratikus fegyverré változtatva lényegében bármit, amiről terjesztője úgy gondolja, hogy kellő nagyságú tömeg fogékony lehet rá. Jó példa erre a választási időszakban megsokasodó információ, amikor is tényleg nehéz eldönteni, mi igaz, és mi az, ami alaposan ferdíti a valóságot. Épp ezért talán nem is véletlen, hogy a Cambridge-i Egyetemen működő Social Decision-Making Lab kutatói épp a hazai kampányidőszak kellős közepén adták ki amolyan görbetükör célzattal készített játékukat, amely böngészőből játszható.

©

A Bad News szó szerint az, amit neve is sugall: gyakorlatilag rossz, ártalmas hírek terjesztése lesz a dolgunk, hogy egy átláthatatlan propagandabirodalmat felépítve uraljuk mások gondolkodását, és időközönként be-beavatkozzunk bizonyos társadalmi ügyekbe. A játékot erre a linkre kattintva lehet indítani. Mobilról is működik, ehhez csupán a készülék böngészőjét használva el kell navigálni a getbadnews.com webcímre (a program egyébként teljesen mobilra szabott változatot kapott, abszolút kényelmesen használható).

Mivel alapvetően angol nyelven íródott, bizonyos fokú nyelvtudásra azért szükség van, de a fontosabb lépések kezdő szókinccsel rendelkezők számára is kikövetkeztethetők. A Play the game parancsra bökve a játék máris megismertet bennünket a fontosabb tudnivalókkal. A dolgunk alapvetően az, hogy a felkínált válaszlehetőségekkel ügyeskedve mindig a lehető legnagyobb kamunak tűnő opciót válasszuk, közben kínosan ügyelve hitelességünk megőrzésére. A játékban ugyanis egy weboldal szerkesztőjeként vagy bloggerként törünk előre: az általunk fontosnak talált kamuhírek szórásával szerezhetünk pontokat. Utóbbiakat igazából a minket követő olvasók jelentik, minél többen vannak (ezt a Followers mező mutatja), annál nagyobb a sikerünk. De persze más is van itt.

©

Az álweboldalra kikerülő bejegyzések mellett manipulálnunk kell a közösségi médiában felbukkanó híreket is, így például lesz olyan, amikor Donald Trump hivatalos szócsövének tűnő felületről értesítjük a hiszékenyeket, hogy épp hadat üzentünk Észak-Koreának. De olyan is van, amikor egyetlen Facebook-fotó elterjesztését kapjuk feladatnak, meglehetősen bicskanyitogató céllal: egy valószínűleg festékkel összekent kutyáról készült képről azt kell állítanunk, hogy veszélyes vírus szabadult el egy neves állatotthonból. Egyes kategóriák teljesítése után pecsétet kapunk, ezekből több is van (félelem, személyeskedés, stb.).

A készítők saját bevallása szerint a Bad News nem több annál, ami: egy álhíreket gyártó játékprogram, mely elsősorban vészjelzés céljából íródott. Azért, hogy ne higgyünk el mindent, csak azért, mert az interneten jött szembe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!