szerző:
hvg.hu

Nemcsak börtönbüntetésre ítélték, de még a Microsoft is több százezer dollárt (több tízmillió forintot) követel tőle, holott csak az e-hulladékot akarta csökkenteni egy amerikai férfi.

Eric Lundgren a kaliforniai IT Asset Partners hulladékhasznosító cég alapítója. Évente több millió kilogramm e-hulladékot dolgoznak fel, s ügyfeleik között olyan neves cégek vannak, mint az IBM, a Motorola vagy a Sprint. Szóval, ha valaki, Lundgren tisztában van azzal, hogy mennyi e-hulladék termelődik, ezért is próbált a maga módján változtatni ezen. Mindez oly jól sikerült, hogy jelenleg 15 hónapos börtönbüntetés és 50 ezer dolláros pénzbírság elé néz, nem is beszélve arról, hogy a Microsoft meg 420 ezer dollárt követelne tőle.

©

De miről is van szó? Nos, a 33 éves férfi 28 ezer darab Windows helyreállító lemezt készített, így próbálva csökkenteni az e-hulladékot – írja a The Washington Post. A helyreállító lemezeket, amelyek súlyos hiba esetén segíthetnek megjavítani a Windowst, az új PC-kkel együtt adják. Sajnos idővel elkallódnak ezek, a felhasználók pedig mi mást tehetnének, mint új gépet vesznek, a régit pedig kidobják. Nagyon nehéz ilyen lemezhez csak úgy hozzájutni, ezért is gondolta úgy Lundgren, hogy ilyen módon csökkenthetné az e-hulladékot, hiszen nem kellene kidobni a régi gépeket. Azt azért elismerte, hogy árulta volna ezeket a lemezeket, de nem a profit kedvéért, sokkal inkább az egyre gyakrabban felbukkanó „tervezett elavulással szemben”, amit – szerinte – nem volna szabad elfogadnia egy egészséges társadalomnak.

Lundgren szerint a Microsoft nem árul ilyen lemezeket, és a helyreállító CD-it is csak azoknak ajánlja fel, akiknek legális Windows fut a gépén. A férfit egyelőre bűnösnek találták, összeesküvéssel és szerzőijog-sértéssel vádolják a 28 ezer hamisított lemez miatt. Viszont egy szövetségi fellebbviteli bíróság döntése értelmében szabadlábon védekezhet. Ettől függetlenül a Microsoft is perelni akarja, 420 ezer dollár megfizetését követelve. Ezt úgy számolták ki, hogy a 28 ezer helyreállító lemez darabját 20 dollárral számolták, majd 75 százalékos nyereséget kalkuláltak, de Lundgren szerint az itt a probléma, hogy a Microsoft profitjának útjába állt azokkal a lemezekkel, amelyekről azt gondolta, freeware-ek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!