szerző:
hvg.hu

Egy kézzel kitöltött jelentkezési lap kerül árverésre a jövő hónapban. Az értékét több mint 50 ezer dollárra becsülik, ugyanis Steve Jobs keresett így állást, még 1973-ban.

A jövő hónap elején kerül árverésre egy 1973-ban készült kézzel írt állásjelentkezés a Bostoni aukciósház rendezvényén. Steve Jobs töltötte ki a kérdőívet, és a papír értékét több mint 50 ezer dollárra (nagyjából 12,7 millió forintra) becsülik.

Külön érdekesség, hogy az egyetlen oldalon is meglehetősen sok a helyesírási hiba. Jobs például „Steven jobs-nak” írja le a nevét. Címnek a „reed college-et” adja meg, ez az az oregoni főiskola, amelynek egy ideig a hallgatója volt. Az is érdekes, hogy a fiatalember, aki később kitalálta az iPhone-t, nem tudott kapcsolattartási számot megadni, mivel nem volt telefonja.

©

Igennel felelt arra a kérdésre, hogy van-e vezetői engedélye, és a készségeket firtató kérdésre a computert és a számológépet adja meg, hozzáfűzve a dizájn és a tech szavakat. Az érdeklődésnél kissé zavarosan fogalmaz: tervező mérnök, digitális – „from Bay near Hewitt-Packard”, ami valószínűleg San Francisco Bay területére utal, és természetesen a Hewlett-Packardot jelenti. Mindenestre az világos, hogy a 18 éves fiatalember elektronikai szakembereként vagy tervezőmérnökként akart elhelyezkedni abban az iparágban, amelyet később pont ő fog forradalmasítani – ezt egyébként az aukciós lista is megjegyzi. Három évvel később Steve Jobs és Steve Wozniak megalapították az Apple-t.

Nem ez az egyetlen, Steve Jobs kézírását őrző emlék, amelyet árverésre bocsátottak, tavaly októberben egy 1988-as Newsweek számot adtak el Jobs aláírásával. Nagyjából 13,5 millió forintnak megfelelő összeget fizettek érte.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!